Kínába csak kínai vakcinával oltottak léphetnek majd be

Kínába csak kínai vakcinával oltottak léphetnek majd be

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináinak egyikét mutatják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az elsõ szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking a napokban húsz államot tájékoztatott arról, hogy terveik szerint 14 napnál régebbi, kínai vakcinával történt igazolást kell bemutatni annak, aki a távol-keleti ország területére szeretne lépni – írja a hvg.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

A kínai kormány először Hongkonggal kapcsolatban jelezte az új vízumszabályt, ahol a Sinovac vakcinával oltási kampány folyik, akárcsak Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken. Másutt azonban, például Ausztráliában, ahol jelentős számú kínai kisebbség él, megoldhatatlan a kínai vakcina használata, mert azt nem engedélyezték a helyi hatóságok.

Kínában eddig öt oltóanyagot fejlesztettek ki a koronavírus ellen. Peking jórészt Ázsiába, Afrikába, Latin-Amerikába exportál vakcinát, Európában egyedül Magyarország és Szerbia használ kínai oltóanyagot, és nem tudni arról, hogy Peking kérike majd az engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A pekingi külügy szóvivője cáfolta, hogy a most bejelentett vakcinavízum-rendszer célja az lenne, hogy rákényszerítetsék a világot a Kínában előállított oltóanyagok elismerésére.