Magyarokat menekítettek ki Szudánból

Magyarokat menekítettek ki Szudánból

Abdel Fattah al-Burhan hadseregfőnökhöz hű szudáni katonák ülnek egy tank tetején a vörös-tengeri Port Sudan városában 2023. április 20-án (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

14 magyar állampolgárt menekítettek ki Szudánból – jelentette be Szijjártó Péter a Facebook oldalára feltöltött videóban. Mint ismertette, az afrikai országban nagyjából egy hete tört ki egy polgárháborús konfliktus, a reguláris hadsereg áll szemben félkatonai szervezetekkel. A harcok súlyosak.

A külügyminiszter elmondása szerint a 14 magyar egy búvárkiránduláson vett részt Szudán partjainál. A diplomatáknak sikerült felvenni a kapcsolatot a részben magyar tulajdonban álló szervezőcéggel és a hajó legénységével, majd az egyiptomiak közbenjárásával üzemanyagot szereztek és a hajó Egyiptom felé vette az irányt. Kairóba mennek és ha minden jól megy – fogalmazott Szijjártó Péter – a magyarok akár már vasárnap haza tudnak térni Budapestre. A hajón egyébként összesen 48 ember volt, a többségük amerikai és olasz.

A miniszter elmondta azt is, hogy további nyolc magyarról tudnak, akik Szudánban vannak, velük a körülményekhez képest folyamatosan kapcsolatban állnak. Amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, evakuálják őket, de ez egyelőre nem megoldható, mert a repülőterek használhatatlanok, üzemanyaghiány van, a harcok hevesek, az utcákon, tereken tartózkodni gyakorlatilag életveszélyes. Más országok állampolgárai is ott rekedtek egyébként, ők is terveznek evakuációs műveleteket. Ha valaki meg tud indulni, a többi nemzet tagjai számíthatnak a segítségükre.