Magyarországi kórházakba érkezhetnek romániai koronavírusos betegek

Magyarországi kórházakba érkezhetnek romániai koronavírusos betegek

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak 2020. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában tovább súlyosbodik, és lassan katasztrofális mértéket ölt a koronavírus-járvány delta-hulláma, írja az ATV. Az ottani hatóságok jelentése szerint az előző 24 órában 328 koronavírusos beteg hunyt el, a napi regisztrált új fertőzöttek száma pedig megközelítette a 15 ezret.

Minthogy a járványgörbe még mindig meredeken felfelé ível, és az új fertőzöttek száma több mint másfélszerese az elmúlt két hét átlagának, a következő időszakban a helyzet további súlyosbodására kell számítani.

A fertőzés a legnagyobb városokban terjed a leggyorsabban, míg a székelyföldi megyék számítanak a legkevésbé fertőzöttnek. Országszerte megteltek a kórházak covidosztálya, 14569 embert kezelnek kórházban, közülük 1513-an vannak intenzívosztályon. Az embereknek órákat kell várni, míg hely szabadul fel a számukra a lélegeztetőgépek mellett.

A román egészségügyi minisztérium Magyarországtól kért segítséget. A koronavírusos betegeket a határmenti régiókból magyarországi kórházakba szállítanák. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban már felajánlotta hazánk segítségét.

Fejér Szilárd, a lapunknak is többször nyilatkozó sepsiszentgyörgyi kutató, magánlabor-igazgató egy Facebook-posztjában már rendkívüli állapot azonnali kihirdetésére és az oltások kötelezővé tételére szólította fel Klaus Johannis román köztársasági elnököt. Romániában rendkívül alacsony az átoltottság, a lakosság harmada sincs beoltva.

Címkék: Románia, koronavírus