Már csak két magyar van a szudáni fővárosban

Már csak két magyar van a szudáni fővárosban

A 2023. április 23-án készült és az indonéz külügyminisztérium által közzétett fényképen füst száll fel egy épületből egy megrongálódott autó mellett Kartúm egyik utcáján (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak két magyar van az elmúlt két hétben heves harcok sújtotta Szudán fővárosában – jelentette be kedden kora délután Szijjártó Péter. Számos magyart már evakuáltak az észak-afrikai országból, többen pedig most tartanak biztonságos helyre. Kedd hajnaltól egyébként tűzszünet van.

Összesen nyolc magyar tart Szudánból a diplomatákkal megbeszélt biztonságos pontokra, ahol már várják őket a térségbeli konzulátusok és nagykövetségek oda delegált tagjai – jelentette be Szijjártó Péter. A külügyminiszter elmondása szerint mindannyian jól vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, voltak, akik képet és videót is küldtek a helyzetükről. Azt, hogy pontosan hová mennek, ezúttal sem árulták el a biztonságuk érdekében. Többen már korábban kijutottak az országból és Dzsibutiban, illetve Etiópiában vannak, a külügyminisztérium munkatársai velük is személyes kapcsolatban vannak. Már a papírmunkát végzik, hogy minél hamarabb hazatérhessenek. Szudán fővárosában, Kartúmban jelenleg már csak két magyar tartózkodik.

Szudánban nemrég robbantak ki heves harcok az Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg (SAF), valamint az ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. Az összecsapások miatt Szijjártó Péter korábban úgy fogalmazott, hogy életveszélyes az utcákon és tereken tartózkodni. A szembenálló felek ugyanakkor – Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleménye szerint – hétfő éjféltől tűzszünetet hirdettek, 72 órára.