Mike Pence alelnök nem zárja ki az elnök alkalmatlannak nyilvánítását, de kivár

Mike Pence alelnök nem zárja ki az elnök alkalmatlannak nyilvánítását, de kivár

Mike Pence republikánus párti amerikai alelnök, a szenátus elnöke (k-b) felolvassa a 2020. november 3-i elnökválasztás hivatalos eredményét, amely szerint a demokrata párti jelölt, Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 7-én hajnalban. Mellette Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke (j) (Fotó: MTI/EPA/AP pool/J. Scott Applewhite)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CNN információi szerint Mike Pence alelnök nem utasítja teljesen el Donald Trump 25. alkotmánykiegészítés alapján történő leváltását (ezt az elnök alkalmatlansága miatt lehet meglépni, ha a kormány többsége így szavaz), de ezt a lehetőséget fenntartja arra az esetre, ha „az elnök még instabilabbá válna”.

A források után Pence és Trump akkor hidegült el egymástól véglegesen, amikor a elektori szavazatok hitelesítéséről tartott capitoliumi szavazás előtt Trump arra kérte az alelnököt, hogy valahogy fordítsa meg az eredményt, de erre Pence nem volt hajlandó. Az alelnök eddig mindig támogatta az elnököt, a nagygyűléseken és a törvényhozásban egyaránt.

Pence köreit az dühítette fel különösen, hogy miután a Trump által felbujtott tömeg betört a Capitoliumba, és Pence-t és családját menekíteni kellett az épületből, Trump egyszer nem lépett vele kapcsolatba, nem kérdezte meg, hogy hogy van.

A CNN-nek nyilatkozó egyik Pence-hez közeli forrás elmondta, hogy az alelnök most a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy milyen, ha Trump mérges valakire. Az ennek ellenére valószínűtlen, hogy Pence kezdeményezze Trump leváltását, az impeachment (vagyis a kongresszus által kezdeményezett alkotmányos eljárás) előtt semmiképpen.