Moldova kilép a FÁK Parlamenti Közgyűléséből, és barátságtalannak nevezte Moszkvát

Moldova kilép a FÁK Parlamenti Közgyűléséből, és barátságtalannak nevezte Moszkvát

Maia Sandu felszólal az Európai Parlamentben. Fotó: Maia Sandu/Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igor Grosu moldovai parlamenti elnök bejelentette: kezdeményezi az ország kilépését a Független Államok Közössége (FÁK) Parlamenti Közgyűléséből – írja az MTI.

„Döntést hoztam arról, hogy kezdeményezem Moldova kilépését a FÁK Parlamenti Közgyűléséről szóló megállapodásból” – mondta Grosu sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a FÁK struktúrái „haszontalanok” az országnak, és a döntést az állampolgárokkal, a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) képviselőivel és Maia Sandu államfővel folytatott konzultációt követően hozták meg. A parlament állandó elnökségének következő ülésén Grosu azt fogja javasolni, a képviselők kérjék meg a miniszterelnökhöt, Dorin Receant, hogy készítsen elő törvényjavaslatot a parlamentközi egyezmény felmondásáról. A törvényhozó testületet az Európa-barát PAS irányítja, aminek Grosu az elnöke. Grosu Oroszország ukrajnai akcióit „törvénytelennek”, Moszkva Chisinauval szembeni politikáját pedig „barátságtalannak” nevezte.

Moldova FÁK-kal szembeni viszonya azután kezdett megváltozni, hogy a 2020-as elnökválasztáson Maia Sandu győzött, aki soha nem vett részt a szervezet egyetlen csúcstalálkozóján sem. Idén még keményebb lett a retorika, miután Nicolae Popescu külügyminiszter bejelentette, hogy megkezdi a társulás keretében aláírt számos megállapodás felmondását. Ezt az ellenzék élesen bírálta. Igor Dodon volt moldovai elnök úgy véli, hogy az ország nem maradhat fenn a FÁK-kal, az Eurázsiai Gazdasági Unióval és Oroszországgal való szoros együttműködés nélkül. Rámutatott, hogy a jelenlegi kormánynak ez a politikája az elmúlt évek legsúlyosabb válságába sodorta az országot, mivel a moldovai agrártermékek exportőrei elvesztették piacaikat, az Oroszországtól vásárolt gáz és más energiahordozók ára pedig többszörösére emelkedett. Dodon szerint ezt az irányvonalat külföldi körök nyomására és az ország érdekeivel szemben folytatják.