Navalnij szabadon bocsátását követeli Joe Biden tanácsadója és több európai kormány is

Navalnij szabadon bocsátását követeli Joe Biden tanácsadója és több európai kormány is

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité Klinikán (Fotó: MTI/EPA/Alekszej Navalnij/Alekszej Navalnij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos kormány tiltakozik és követeli Alekszej Navalnij szabadon bocsátását, miután az Oroszországba hazatérő politikust vasárnap a repülőtéren őrizetbe vették. Navalnij felesége, Julia Navalnij Alekszij az Unian ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozta: annyira félnek a férjétől, hogy az összes légijáratot megbénították Moszkvában, kizárólag a politikus hazatérése miatt.

Az Alekszej Navalnijt szállító gép vasárnap este landolt a moszkvai seremetyjevói repülőtéren. Az MTI beszámolója szerint a rendőrök őrizetbe vették az ellenzéki politikust, és elvezették a repülőtéri útlevél-ellenőrzésről. A Szabad Európa Rádió ukrán kiadása írta meg: Navalnijhoz az ügyvédjét sem engedték be. Erről Twitter oldalán számolt be az ügyvéd, Vjacseszláv Gimadi.

Navalnij augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

A 44 éves ellenzéki politikus a Seremetyjevo és Moszkva közötti Himki város egyik rendőrparancsnokságán töltötte az éjszakát. Itt hétfőn meg is kezdődött ügyének tárgyalása. Navalnij az eljárást egy, a Twitteren közzétett videoüzenetben „törvénytelennek” és „az igazságszolgáltatás megcsúfolásának” minősítette.

Navalnij letartóztatása óta számos kormány és az Amnesty International, valamint Joe Biden leendő amerikai elnök tanácsadója is tiltakozott, és követeli a politikus, Vlagyimir Putyin orosz elnök legismertebb bírálója szabadon bocsátását.

„Támadás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is”

Az Európai Bizottság elnöke elítélte hétfőn Navalnij letartóztatását, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedésére és biztonságának szavatolására szólította fel az orosz hatóságokat. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: a politikai ellenzék fogva tartása nem egyeztethető össze Oroszország nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Hozzátette, hogy továbbra is számítanak a Navalnij ellen elkövetett merénylet független szervek általi és alapos kivizsgálására.

Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan Navalnij szabadon engedését és a mérgezésért felelős személyek felelősségre vonását követelte. Szerinte „a Kreml Navalnij elleni támadása nem csupán az emberi jogok megsértése, de egyben támadás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is”.

Alekszej Navalnij letartóztatása „újabb bizonyítéka annak, hogy az orosz hatóságok el akarják hallgattatni” az Amnesty International emberi jogi szervezet moszkvai irodájának igazgatója. Natalja Zvjagina szerint „Alekszej Navalnij érkezését egy túlméretezett biztonsági művelet keretében kezelték a hatóságok, rendőrök százait vezényelve a vnukovói repülőtérre”, ahonnan kiszorították a rá várakozó híveket, és több tucat aktivistát őrizetbe is vettek. Közben a Navalnijt hazaszállító repülőgépet röviddel a földet érés előtt átirányították a seremetyjevói repülőtérre, s ott vették őt őrizetbe.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elfogadhatatlannak minősítette a történteket, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon az ellenzéki politikust.

A francia külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki, és szintén Navalnij szabadon engedését szorgalmazta.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szintén így tett: az Európai Unió határozott fellépését sürgette, és az orosz ellenzék megfélemlítésére tett újabb kísérletként értékelte a politikus letartóztatását.

Litvánia külügyminisztere bejelentette, hogy Oroszország elleni újabb szankciók gyors elfogadását fogja kérni az Európai Uniótól. Gabrielius Landsbergis szerint Lettország és Észtország is erre fog törekedni. Navalnij szabadon bocsátásán kívül az ellene elkövetett merénylet miatti felelősségre vonásra is felszólította Oroszországot.

Lavrov: Oroszországnak nincs jogalapja büntetőeljárást indítani az „állítólagos” mérgezés miatt

A Nyugat saját belső gondjairól próbálja meg elterelni a figyelmet Navalnij letartóztatásának bírálatával – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

„Láttuk, hogy tegnap hogyan kapaszkodtak bele a Navalnij Oroszországba való visszatéréséről szóló hírbe. Érződik, hogy milyen örömmel készültek az egy kaptafára készült kommentárok. Örömmel, mert a jelek szerint a nyugati politikusok úgy gondolják, hogy ezzel el tudják terelni a figyelmet arról a mélységes válságról, amelybe a fejlődés liberális modellje került” – hangoztatta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a Navalnij-ügy mesterségesen és nem törvényszerűen emelkedett nemzetközi jelentőségre. Mint mondta, Berlin Moszkva kérésére kizárólag az ellenzéki politikus és felesége kihallgatásának anyagát bocsátotta rendelkezésre, ezért az orosz fél kiegészítő adatigényléssel fordul majd Németországhoz. Lavrov megismételte: Oroszországnak szerinte nincs jogalapja arra, hogy büntetőeljárást indítson a Navalnij elleni „állítólagos” mérgezési kísérlet ügyében. Mint mondta, Moszkva egyetlen olyan bizonyítékot sem kapott, amely alátámaszthatná a Nyugat Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait. Kifogásolta, hogy az orosz vezetés bírálói hasonlóképpen nem bizonyították be a Szkripal-ügyben és a malajziai légitársaság gépének Kelet-Ukrajna fölötti lelövésének kérdésében megfogalmazott vádjaikat.

Navalnij ellen az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezése alapján december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A szolgálat múlt héten keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. (Egy rubel mintegy 4 forintot ér.) A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad.