Nem engedik indulni Putyin legnagyobb ellenfelét

Nem engedik indulni Putyin legnagyobb ellenfelét

A Vlagyimir Putyin orosz államfő elnökválasztáshoz szükséges aláírások leadásához sorakoznak emberek egy moszkvai bevásárlóközpontban 2024. január 16-án. (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Borisz Nagyesgyin orosz elnökjelölt, Vlagyimir Putyin első számú kihívója azt állítja, hogy már több mint 200 ezer aláírást gyűjtött össze az indulásához, de az orosz Központi Választási Bizottság nem hajlandó ezeket elfogadni, ugyanis állításuk szerint egy jelentős részük hamisítvány – írja a BBC. Mindez azt jelentené, hogy Nagyezsgyin nem indulhat el az orosz elnökválasztásokon. Az orosz elnökjelölt fellebbezett a döntés ellen, de indítványát elutasították. Nem adja fel, a közösségi médiában közölte, hogy megtámadja a döntést az orosz legfelsőbb bíróságon.

A 60 éves politikus korábban már volt képviselő a dumában, most független jelöltként indul és azzal kampányol, hogy ő az egyetlen nyíltan háborúellenes jelölt. Egy másik független, nyíltan háborúellenes jelöltnek, Jekatyerina Duncsovának az elnökválasztáson való indulását is elutasította decemberben az orosz választási bizottság. Arra hivatkoztak, hogy 100 hiba volt a jelentkezési lapján. A döntést megfellebbezte, de azt is elutasították. Az orosz elnökválasztás március 15-17. között zajlik - bár az eredmény nem kétséges, mivel csak a Kreml által jóváhagyott jelöltek indulnak.

Címkék: választás, Putyin