Németországba visszatért a tél

Németországba visszatért a tél

Frissen esett hó Kirchheimnél (Fotó: Bittner Levente/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Magyarország középső részén vannak olyan területek is, ahol a hőmérséklet eléri a 17 fokot, Németország déli részén a tél visszatérése tartja lázban az embereket. Bajorország egyes részein napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, az utakat pedig a sűrűn hulló hó teszi nehezen járhatóvá. Több helyen közlekedési balesetek történtek, előfordult, hogy több mint 10 autó csúszott egymásba. A baleseteknek halálos áldozatai is vannak.

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) erős havazást jelzett előre vasárnapra az ország egyes déli területeire. Közlésük szerint 400 és 600 méter közötti magasságon 10 centiméternyi friss hóra számítanak, magasabban pedig akár 15 centimétert is elérheti a hótakaró. Az alacsonyabban felkvő részeken szintén kialakulhat vékony hóréteg.

A meteorológiai szolgálat szakemberei szerint nem szokatlan a régióban, hogy áprilisban hidegebbre fordul az időjárás, de a jelenleg tapasztalható szélsőséges lehűlés szinte példátlan.

Közlésük szerint a téli időjárásért egy „Annina” nevű jelenség a felelős, ami jelenleg Lengyelország fölött helyezkedik el, és a sarkvidékről szállít hideg levegőt Németországba.