Tádzsikok lehettek a pénteki terrortámadás elkövetői

Tádzsikok lehettek a pénteki terrortámadás elkövetői

Orosz gárdista áll a lángoló Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. (MTI/AP/Dmitrij Szerebrjakov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyes oldalak már nyilvánosságra hozták négy terroristának a személyazonosságát (a feltételezett hatból), akik péntek este a moszkvai Crocus City Hallban lövöldöztek, illetve gránátot dobáltak. A terrortámadás halálos áldozatainak száma 133, de számuk óráról órára emelkedik, mert a több mint száz sebesült közül sokan válságos állapotban vannak.

Ezek szerint a támadók mind tádzsikisztáni állampolgárok: Nasridinov Makhmadrasul 37, Iszmonov Rivozhidin 51, Safolzoda Shokhinjonn 21, Nazarov Rustam 29 éves. Az egyelőre nem világos, hogy melyiküket vették őrizetbe, mint ahogy az eddigi letartóztatások körülményeiről is ellentmondásos hírek láttak napvilágot. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) és az FSZB hivatalos verziója a következő: a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el, és most visszaszállítják Moszkvába. Az FSZB szerint a terroristák át akarták lépni az orosz-ukrán határt, és ehhez megvoltak a szükséges kapcsolataik az ukrán oldalon. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő. 

Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő kijelentette, hogy a gyanúsítottak Renault gépkocsiját éjjel a Brjanszk megyei Hacuny falu közelében próbálták meg a rendőrök feltartóztatni, ám az autó nem állt meg a felszólításra, ezért tüzet nyitottak rá. A politikus szerint egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A második gyanúsítottat moszkvai idő szerint 3 óra 50 perc körül találták meg és vették őrizetbe. Az SZK később arról számolt be, hogy négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Bár hivatalosan még nem hangzottak el Ukrajnát érintő vádak, az ukrán határ közeli elfogás azt az orosz narratívát erősíti, hogy valamilyen módon Kijevet terheli a felelősség a támadásért, noha az Iszlám Állam egyik fiókszervezete már péntek éjszaka magára vállalta a merényletet. Dmitrij Medvegyev, egykori államfő és miniszterelnök azonban egyből fenyegetőzni kezdett, és azt mondta: ha megerősítést nyer, hogy a kijevi vezetésnek köze van a támadáshoz, akkor halállal kell büntetni minden elkövetőt és azok családtagjait s ezt a sorsot kell szánni a kijevi vezetőknek is. Szakértők szerint ha a Kreml Ukrajnát nevezné meg a támadás mögött álló erőnek, könnyebben tudná elfogadtatni az orosz társadalommal a szélesebb körű mozgósítást. Kijev rögtön közölte, hogy semmi köze a támadáshoz, és „abszurdnak” nevezte a feltételezést, hogy a merénylők hozzájuk akartak volna menekülni. Egyelőre azonban nagyon eltérő információk jelennek meg az orosz főváros északnyugati részén fekvő Crocus City Hallban végrehajtott támadásról, tulajdonképpen még a terroristák pontos számát illetően sincs egységes álláspont.