Orbán Viktor elment a szlovák államiság évfordulóján tartott gálaestre

Orbán Viktor elment a szlovák államiság évfordulóján tartott gálaestre

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Eduard Heger szlovák kormányfő kezet fog az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színház épületében 2023. január 7-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó Pozsonyban részt vett az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett szombati gálaesten – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Eduard Heger szlovák kormányfő mindhárom V4-es miniszterelnök-kollégáját, valamint házastársukat meghívta az eseményre, amelyet a Szlovák Nemzeti Színház épületében rendeztek meg. Az ünnepségen beszédet mondott Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke, Boris Kollár parlamenti elnök és Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke is.

Az eseményről Orbán Viktor közösségi oldalán is megemlékezett. Azt írta: „A kommunizmus bukása után, 1993-ban felbomlott Csehszlovákia, és a helyét az önálló Szlovákia és Csehország vette át, amelyek immár a szövetségeseink. Harminc évvel ezelőtt megnyílt az út az egymásrautaltságon és a kölcsönös tiszteleten alapuló V4-együttműködés felé. Vigyázzunk rá!”.

Novák Katalin köztársasági elnök ugyanakkor nem ment el a szintén az ebből az alkalomból tartott, január elsejei ünnepségre – egyedüliként Szlovákia szomszédai közül. Erről a Napunk.hu cikke azt írta, „Rossz szándék nélküli diplomáciai bénázás lehetett”, hogy Novák nem ment el. Ezt követően viszont a kormányközeli Magyar Nemzet „Íme a cáfolat a balliberális sajtó rosszindulatú álhírterjesztésére” címmel írt cikket azt állítva, szó sem volt „diplomáciai bénázásról”, Novák a protokollnak megfelelően, hivatali elfoglaltságára hivatkozva előre jelezte távollétét levélben Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnöknek. A kormánypárti laphoz eljutott levélben a magyar államfő arról is írt, Szlovákia az elmúlt harminc évben „mindvégig Magyarország szövetségese és stratégiai partnere volt, és mi, magyarok így is tekintünk Önökre, északi szomszédunkra”.