Ötvenezer fertőzött egy nap alatt: Spanyolországra lecsapott az omikron

Ötvenezer fertőzött egy nap alatt: Spanyolországra lecsapott az omikron

A koronavírus-járvány miatt védõruhába öltözött választási bizottsági tagok beszélgetnek egy barcelonai szavazóhelyiségben a katalán parlamenti választások végén, 2021. február 14-én este (Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában csaknem 50 ezren (49823-an) fertőződtek meg újonnan a koronavírussal. Ez abszolút napi rekord a teljes covidjárvány alatt.

Az új esetek felét (47,2 százalékát) már az omikron variáns okozza. Ez a mutáns – most már biztosan – sokkal fertőzőképesebb és sokkal jobban elkerüli a vakcinák, illetve a korábbi fertőzések nyújtotta immunvédelmet, mint a korábbi változatok.

Spanyolország lakossága 47 millió fő, és eddig majdnem 89 ezren haltak meg a covidfertőzés következtében. tegnap 94 halálos áldozat volt. Vagyis Spanyolországban népességarányosan sokkal kevesebben haltak meg a covidban, mint Magyarországon.

A 12 éven felüliek több mint 90 százaléka már két oltást kapott Spanyolországban, ennek ellenére emelkednek a fertőzésszámok. A kormány rendkívüli ülést tart ma a régiók vezetőivel arról, hogy milyen korlátozóintézkedések szükségesek az új járványhullám fékezése érdekében 

(HVG)