Sanghaj betiltotta a „lockdown” kifejezést

Sanghaj betiltotta a „lockdown” kifejezést

Fertőtlenítésre készülő szakemberek Sanghajban 2022 áprilisában (Fotó: Reuters(

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korlátozások feloldásával egyidejűleg a sanghaji hatóságok megtiltották a különböző médiumoknak a lezárás („lockdown”) szó használatát – derült ki a The Guardian cikkéből. A két hónapig tartó zárlatot ehelyett menedzsment-típusú felfüggesztésnek kell nevezni, szuszpenziót lehet emlegetni, lezárást semmiképp.

A huszonöt milliós város nemrég nyitott újra azt követően, hogy a járványt kirobbantó, de több mint két évig megúszó Kínát is erőteljesebben elérte a koronavírus, a kommunista vezetés pedig a „zéró Covid”-stratégia jegyében rendkívül durván korlátozta a polgárokat szabad mozgásukban, sokszor otthonaikban ellenőrizve amúgy egészséges embereket. Most engedélyezték végül a többségnek, hogy elhagyják házukat, munkába menjenek és a közösségi közlekedést használják. A kiszivárgott hatósági dokumentumok szerint eközben a médiának felhívták a figyelmét arra: tartózkodjon a „lezárások vége” szerkezet használatától.

A cenzúra szerint Vuhannal szemben Sanghajban sosem hirdettek zárlatot, tehát nem is lehet annak végéről beszélni. A direktíva a China Digital Times-hoz szivárgott ki. A dokumentum jegyzői szerint Sanghaj minden részén felfüggesztették bizonyos értelemben az élet megszokott menetét, de a város alapműködése ez idő alatt sem állt le. A médiában hangsúlyozni kell, hogy az intézkedések időlegesek, feltételesek és korlátozott hatáskörűek voltak.

Mindez már csak azért is érdekes, mert Kínában szokatlan ellenállás indult meg a brutális korlátozások hatására, sokan már nem voltak hajlandóak engedelmeskedni az előírásoknak. Eközben az intézkedések következtében élelmiszerválság is kialakult, a boltok kifogytak készleteikből, és az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés is akadozott. Azok a cégek, amelyek tovább működhettek, szintén rendkívüli intézkedéseket voltak kénytelenek elszenvedni, a munkavállalók sokszor a munkahelyükön kényszerültek lakni is.

Csütörtökön a lezárást feloldották nagyjából 22,5 millió ember számára, de ezt is csak az alacsony kockázatúnak minősített területeken. A lakóknak továbbra is maszkot kötelező viselniük nyilvános helyeken, illetve kerülniük kell a gyülekezéseket. Tiltva marad az éttermi kiszolgálás is. A boltok 75 százalékos kapacitás mellett üzemelhetnek, az edzőtermek pedig egy későbbi időpontban nyithatnak meg.

A lazítást illetően még így sem lehetnek túl nyugodtak az emberek. Csütörtökön egy sanghaji újságíró, Thomas Yau máris jelentette, hogy a környékén ismét lezárást jelentettek be, mert egyetlen koronavírus-fertőzött ember elsétált arrafelé. A sanghaji lakosoknak 72 óránként össze kell hozniuk egy negatív tesztet, ha el akarják kerülni a karantént.

A tiltakozások ellenére a kínai kommunista vezetés ragaszkodik a zéró Covid-stratégiához, sikeresnek nevezve azt. Peking egyes részeit is lezárták az elmúlt hónapokban, otthoni munkavégzést rendeltek el, a közösségi közlekedést pedig szintén korlátozták. A múlt héten kezdték ezeket feloldani a kínai fővárosban.