Tagadja Trump, hogy koronavírusos lett volna a Joe Bidennel való vitájakor

Tagadja Trump, hogy koronavírusos lett volna a Joe Bidennel való vitájakor

Donald Trump a Fehér Házban 2018. augusztus 27-én (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tagadja a volt amerikai elnök, Donald Trump egykori kabinetfőnökének, Mark Meadowsnak állítását, miszerint pozitív koronavírus-teszttel ment volna el a kihívója, a későbbi győztes demokrata Joe Biden elleni elnökjelölti vitára. „Az, hogy COVID-om lett volna, az első vitánk alatt vagy előtt, hamis hír. Valójában, ahogy egy teszt kimutatta, nem voltam koronavírusos a vitát megelőzően”, állítja a volt elnök különböző sajtóorgánumoknak e-mailben eljuttatott közleményében (a volt elnök gyakorlatilag az összes komolyabb közösségi médiafelületről ki van tiltva, miután a tavaly novemberi amerikai választásokkal kapcsolatban hamis állítások egész sorát fogalmazta meg).

Meadows szerint a pozitív teszt után egy újabb tesztet végeztek az elnökön, ezúttal egy másféle eljárást alkalmazva, amelyik negatív eredményt adott, és amelyik után az elnök az előző tesztet hamis pozitívként értékelte. Meadows állításait két, a New York Times által meg nem nevezett korábban a Fehér Házban dolgozó munkatárs is megerősítette. Meadows állítását a brit The Guardian újság jelentette meg, akik a volt kabinetfőnök A Főnök főnöke voltam című, megjelenés előtt álló könyvéből idéztek részletet.

A vitát moderáló Chris Wallace, Fox News-os műsorvezető szerint, bár a vita előzetesen meghirdetett szabályai szerint mindkét jelölttel gyorstesztet kellett volna helyben készíttetni, ám Trump késve jelent meg, így vele nem készült helyben teszt, hanem „becsületszavát” adta, hogy fertőzésmentes. Az elnököt a 2020. szeptember 29-i vita után pár nappal, október 3-án viszont a Walter Reed Katonai Kórházba szállították a vírusfertőzés erős tünetei miatt, ahonnét október 5-én bocsájtották el, és mivel a fertőzés lappangási ideje fél héttől egy teljes hétig terjedhet, így egyáltalán nem kizárt, hogy (tünetmentesen) valóban fertőzött volt a Clevelandben megtartott vita idején. A Fehér Ház, újságírói kérdések sorát figyelmen kívül hagyva, később sem árult el pontos dátumokat azt illetően, hogy az exelnök mikor adott pozitív és mikor negatív vírusteszteket.

Meadows azt állítja, hogy az elnök aznap adott pozitív mintát, amely napon bejelentette Ruth Bader Ginsburg helyére jelölt legfelső bíró-jelöltjét, Amy Coney Barrett-et a Fehér Ház Rózsakertjében. Azon az eseményen szinte senki sem viselt maszkot, és a bejelentést később szuperfertőző eseményként emlegették, ugyanis sok résztvevőről derült ki később, hogy elkapta a koronavírust.

Meadows, miután korábban elzárkózott az együttműködéstől, tegnap jelentette be, hogy hajlandó megosztani a kért dokumentumokat a január 6-i eseményeket vizsgáló kongresszusi vizsgálóbizottsággal. Meadows Trump negyedik kabinetfőnöke volt Reince Priebus, John Kelly és Mick Mulvaney után, előtte kongresszusi képviselőként dolgozott. A kabinetfőnöki felkérés után képviselői helyéről lemondott, ugyanis az Egyesült Államokban nem lehet valaki egyszerre tagja a törvényhozói és a végrehajtói hatalomnak is. Kabinetfőnökként mindent megtett annak érdekében, hogy a 2020. novemberi választások eredményeit érvénytelenítsék, és olyan összeesküvés-elméleteket támogatott, melyek szerint katonai műholdak segítségével a Donald Trumpra érkező szavazatokat a szavazógépek Joe Bidenre leadott szavazatokként rögzítették.