Távozik a Twitter-király

Távozik a Twitter-király

Donald Trump amerikai elnök a beszédének végén a Texas állambeli Alamóban, ahol megnézi az amerikai-mexikói határon az illegális bevándorlás megakadályozására épített kerítést 2021. január 12-én (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csak pár óra, és távozik hivatalából az az amerikai elnök, aki ciklusa egy részét rövid üzenetek írásával töltötte. Az elnökségért való indulás bejelentése óta, tehát nagyjából öt év alatt Donald Trump több mint 34 000 tweetet publikált, míg elődje, Barack Obama két ciklus, vagyis nyolc év alatt összesen 346 üzenetet adott ki. 

A New York Times 2019 novemberében arról írt: hivatali ideje alatt a cikk megjelenéséig Trump 217 megbízhatatlan forrást osztott tovább, magyarán álhíreket, összeesküvés-elméleteket emelt elnöki szintre. Mindezt azután írták meg, hogy a washingtoni képviselőház megszavazta: az elnöki Twittert meg kellene óvni a rasszista tartalmaktól. Érdekes, hogy ezt akkor még négy republikánus képviselő is megszavazta (187-en pedig ellene voksoltak Trump pártjából). 

A közösségi médiában hiperaktív elnök bejött a rajongóknak – a ciklus végére 88 millió követővel rendelkezett a @realDonaldTrump fiók –, de egy 2017-es Fox News közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek hetven százaléka azt mondta, a sok megnyilatkozás akadályozza az elnököt a tervei megvalósításában, és majdnem annyian vélték azt is, hogy Trump „túl sokat” tweetel.

És akkor még sehol sem volt 2020, az igazán kemény év: míg például 2018 első felében az elnök naponta átlag 11-12 üzenetet küldött el az IPhone-járól, 2020 első felére a szám 33-ra ugrott, hogy aztán az év második félében elérje a napi átlag 35 rövid üzenetes csúcsot. 2021-re már nem készül statisztika, mert a techcég igazgatója január hatodikán, a Capitolium ostroma után kitiltotta a (még) hivatalban lévő amerikai elnököt a platformról.

A példa nélküli karrier 2009-ben kezdődött, amikor a milliomos marketingese azt javasolta az üzletembernek, hogy próbálja a közösségi médiában népszerűsíteni készülő könyvét, a Think Like a Champion-t (Gondolkozz bajnokként). Addigra már lekésett a @DonaldTrump fiókról, mert az egy paródiaoldalé volt, így maradt neki a @realDonaldTrump, vagyis az „igazi Trump”. Elnökké választásakor Obamától megörökölte a 13,6 millió követővel rendelkező @Potus fiókot is (a betűszó angolul az „Egyesült Államok elnöke” szavak kezdőbetűiből áll össze), de  januárban a Twitter a @Potustól is eltiltotta Trumpot.

A leköszönő elnök kezdetben egy Samsung Galaxy S3 készüléket használt, aztán már elnökként áttért az amerikai IPhone-ra. A titkosszolgálat ennek sem örült, mert a készüléket nem tartják elég biztonságosnak. Ám maga a Twitter-fiók sem volt az, egy holland hacker, Victor Gevers kétszer is feltörte. A jelszó kitalálásával nem volt nehéz dolga: 2016-ban beírta a yourefired (kivagyrúgva) nem túl bonyolult kifejezést (melyet Trump még celeb korában a saját tévéműsorában előszeretettel használt), és működött. 2020 októberében a „maga2020!” hozta el a hacker számára a sikert – az elnök láthatóan nem volt híve a rafinált jelszavaknak, hiszen a választási szlogenjéből (Make America Great Again) és a voksolás évéből alkotott biztonságosnak gondolt kódot.

Trump nem csak száraz elnöki közleményekre használta a rövid üzeneteket – sokszor pontosan lehetett követni például azt is, éppen mit néz a tévében, mert a Twitteren reagált a látottakra a maga sokak szerint nyers stílusában. Mérések szerint átlagban minden nyolcadik üzenete tartalmazott sértést, és a megcélzott egyaránt lehetett ország, politikus vagy akár egy átlagember is – egyszer egy 18 éves diáklányt támadott meg, aki aztán halálos üzeneteket kapott az elnök rajongóitól.