Több mint százezren kieshetnek a brit egészségügyből a kötelező oltás miatt

Több mint százezren kieshetnek a brit egészségügyből a kötelező oltás miatt

Oltanak a Novavax vakcinával (Fotó: Novavax.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 123 ezren kieshetnek a brit egészségügyből és szociális ellátásból a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele miatt – derült ki a The Telegraph cikkéből. A brit egészségügyi minisztérium kedden jelentette be, hogy kötelezővé teszik az oltást mindenki számára, aki az egészségügyben dolgozik, ennek határidejét viszont kitolták jövő áprilisig. Friss hatáselemzés szerint viszont akkor is lehet majd nagyjából 88 ezer dolgozó, illetve 35 ezer szociális munkás, akik még oltatlanok lehetnek majd. A kormányzati elemzés szerint ez hozzájárulhat majd a szolgáltatások számának csökkenéséhez, szükséges halasztásához, miközben a rendszer már így sincs jó állapotban, és 5,72 millióan várnak a halaszthatónak ítélt műtéteik elvégzésére.

A Telegraph szerint eközben a nyugdíjasokkal foglalkozó szakemberek viszont azért aggódnak, hogy már az áprilisig való halasztás miatt is sokan meghalhatnak a téli járványszezonban. Szerintük a következő hónapokban a betegeknek így joguk lenne tudni, hogy aki kezeli őket, az be van-e oltva.

A jelenlegi becslések szerint az egészségügy dolgozói között 22 ezren lehetnek, akik a következő öt hónapban várhatóan felveszik majd az oltást, 73 ezren viszont továbbra sem. Az elemzés arra jutott, a vonakodók közül 54 ezret meg lehetne győzni az oltásról, de 123 ezer embert nem, ők egyszerűen csak ott hagynák az állásukat. Az oltatlan munkatársak helyettesítése a jelentés szerint 270 millió fontba (114 milliárd 324 millió forint) kerülne.