Török és orosz hajók kíséretében juthat ki Ukrajnából a gabona

Török és orosz hajók kíséretében juthat ki Ukrajnából a gabona

Fotó: Polina Rytova/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva előzetesen megállapodott Kijevvel és Ankarával az ukrán gabonaszállító hajók Odesszából való kilépésének mikéntjéről – írja az orosz Izvesztyija értesülése alapján a Világgazdaság.

Az elképzelés szerint az ukrán felségvizeken a török ​​katonaság végzi majd el az aknamentesítést, hajói ki is kísérik a gabonaszállítókat a semleges vizekre, ahonnan azokat orosz hajók kísérik tovább a Boszporuszhoz. Az érintettek eddig csak az odesszai kikötőbe érkező áru kapcsán állapodtak meg.

A lap forrása megjegyezte, hogy jelenleg minden ukrán gabonát vasúton és autóbuszon szállítanak az EU-ba, de a küldemény még nem jutott el a végfelhasználókhoz. Az „útitervet” állítólag június 8–9-én jóváhagyják az orosz külügy- és védelmi minisztérium vezetőinek törökországi látogatása során.

Mint azt a Világgazdaság megjegyzi, a gabona vasúti szállításában Magyarország is érdekelt lehet, ötmillió tonna gabona magyar területen történő továbbítására van ukrán kereslet. Ám a gabona továbbításához szükséges hazai kapacitások korlátozottak, ráadásul már arra is volt példa, hogy a magas belföldi fuvarköltségek miatt olyan ukrán vasúti gabonaszállítmány is a szlovákiai Ágcsernyőnél lépett ki Ukrajnából, amely eredetileg Záhonyon át, magyar területen folytatta volna az útját. 

A lap szerint az orosz–török–ukrán megállapodásnak érdekes eleme lenne az orosz hajókíséret annak fényében, hogy ukrán hírek szerint az orosz fél már „lopott” ukrán gabonahajót, továbbá – mint tegnap az ukrán Unian hírügynökség beszámolt –, az orosz haderők megsemmisítették Ukrajna második legnagyobb gabonaexportőr terminálját Mikolajivban. Mint a hírügynökség írja: a csapás ellentétes Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli ígéreteivel, amelyek szerint az ukrán kikötőkből induló kereskedelmi hajók biztonsággal haladhatnak a Fekete-tengeren át.