Oroszországhoz csatlakozna a szakadár Transznisztria

Oroszországhoz csatlakozna a szakadár Transznisztria

Orosz békefenntartók a transznisztriai-moldáv határon (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 28-án rendkívüli ülést tart a szeparatista Dnyeszter Menti Moldvai Köztársaság, másnéven Transznisztria kongresszusa, vélhetően arról fognak dönteni, hogy a nemzetközileg el nem ismert terület csatlakozhasson az Oroszországi Föderációhoz – írta az Infotag.

Ghenadie Ciorba ellenzéki politikus arra számít, hogy miután a tiraszpoli kongresszuson kérvényezni fogják Transznisztria Oroszországba való felvételét, Vlagyimir Putyin február 29-ei beszédében el fogja fogadni a kongresszus ezen kérését. Az utolsó ilyen gyűlést 2006-ban tartották, amikor népszavazást indítottak Transznisztria Oroszországhoz való csatlakozásáról. A nemzetközileg el nem ismert népszavazáson az emberek 97 százaléka támogatta a régió Oroszországhoz csatolását. A szűk többségben oroszok által lakott, nemzetközileg elismerten Moldovához tartozó Dnyeszter menti terület 1992 óta de facto önálló államként működik, és Moszkva oroszként ismeri el, erről egy évvel ezelőtt ITT írtunk.