Új vezető Le Pen pártjának élén

Új vezető Le Pen pártjának élén

Jordan Bardella szónokol (Fotó: Jordan Bardella/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN, eredeti nevén: Nemzeti Front) kongresszusa új elnököt választott. Marine Le Pen (az alapító Jean-Marie Le Pen lánya) helyett az eddigi elnök 27 éves protezsáltját, Jordan Bardellát választották meg vezetőnek. Vagyis a párt 50 éves történetében először nem egy Le Pen vezeti a szervezetet.

Bardella egy ideje már megbízott elnökként vezette a pártot, és az 53 éves Louis Aliot-t győzte le, aki Le Pen élettársa is volt korábban. Az új elnököt 85 százalékos többséggel választották meg, és a párt az ő szerepeltetésével igyekszik túllépni azon a kommunikációs ballépésen, amit egyik képviselőjük rasszista bekiabálása, majd parlamentből való kéthetes kitiltása okozott a minap.

Az talán keveseket lephetett meg, hogy a szélsőjobboldal és a rasszizmus kéz a kézben jár, de a Nemzeti Tömörülés már jó ideje igyekszik elhitetni magáról, hogy ők nem is olyanok. Ezt a PR-hadműveletet tette nagyjából semmissé a fekete képviselőt Afrikába hazaküldő Grégoire de Fournas képviselő.

Persze Le Pen sem tervez visszavonulni a politikától, de erőfeszítéseit a jövőben nem a pártvezetésre, hanem a parlamenti politizálásra, középtávon pedig az elnöki hatalom megszerzésére akarja fordítani. Bardella irányvonala nem sokban különbözik Le Penétől (és úgy általában az RN egészétől): harcos euroszkeptikus és bevándorlásellenes, az év elején eljárás is folyt ellene, amiért a sok bevándorló lakta Trappes városát „iszlám köztársaságnak” nevezte.

pedig Bardella maga is bevándorlóhátterű, hiszen az anyja olasz (bár valószínűleg az elvtársai a fehér bőrű bevándorlókat nem nézik olyan rossz szemmel), az apai dédapja pedig algériai. A Le Pen családdal nagyon bensőséges viszonyt ápol, hiszen élettársa, Nolwenn Olivier Marine Le Pen unokahúga.