Újabb érdekes orosz haláleset: gombamérgezés végzett egy rakétatudóssal

Újabb érdekes orosz haláleset: gombamérgezés végzett egy rakétatudóssal

A Roszkoszmosz orosz állami ûrügynökség felvételén fellövésre készítik elő a Szojuz-2.1b hordozórakétával összekapcsolt Hold-kutató Luna-25 leszállóegységet az orosz Távol-Keleten, az Amuri területen levő Vosztocsnij ûrrepülőtéren 2023. augusztus 7-én. (MTI/AP/Roszkozmosz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetekkel Vlagyimir Putyin kudarcot vallott holdraszállási kísérlete után gombamérgezésben meghalt az egyik legjobb orosz rakétatudós, a 77 éves  Vitalij Melnyikov – adta hírül a The Sun.

Melnyikov Oroszország vezető űrhajógyártója, az RSC Energia rakétákért és űrrendszerekért felelős részlegét vezette. Halálát az orosz Moszkovszkij Komszomolec szerint az okozta, hogy mérgező gombát evett, az orvosok állítólag két héten át küzdöttek az életéért. Kissé gyanús körülmény, hogy a nemzetközi elismerésnek örvendő tudós nem sokkal azután evett mérges gombát, hogy kudarcot vallott az oroszok legújabb Hold expedíciója. Mint arról mi is írtunk, a Luna-25 szonda a Hold felszínébe csapódott, miután irányíthatatlanná vált, és a pilóta nélküli űrhajó darabokra tört.

Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése, mivel az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították. A sikertelen Holdra szállás másik kulcsfigurája Mihail Marov  90 éves csillagász, akinek egészsége szintén a sikertelen holdraszállási kísérlet után romlott meg. Hírek szerint Marov olyan rossz állapotba került, hogy sürgős kórházi ápolásra szorult.

A lap megjegyzi: Oroszországban számos különös haláleset történt, amióta Vlagyimir Putyin elnök háborút indított Ukrajna ellen. Legutóbb a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szenvedett halálos repülőgép-balesetet.