Ukrán elnöki tanácsadó: Putyin ellátogatott „bűnei helyszínére”

Ukrán elnöki tanácsadó: Putyin ellátogatott „bűnei helyszínére”

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én (Fotó: AFP via Europress/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűnei helyszínét látogatja meg Putyin, amikor Herszonba és Luhanszkba utazik – így értékelte a vizitet az ukrán vezetés az AFP szerint. Az orosz elnök a csapataihoz utazott ki, most először egyébként a háború kirobbanása óta. A látogatásról a Kreml számolt be, hivatalos indokként pedig az ortodox húsvét vasárnapi ünneplését említették. Azt azért az orosz vezetés nem tette közzé, Putyin pontosan mikor látogatott Herszonba és Luhanszkba, feltehetőleg biztonsági okokból. Putyin olyanokkal találkozott az út során, mint a korruptsága és brutalitása miatt sokat emlegetett Mihail Teplinszkij parancsnok. Herszon és Zaporizzsja régiók elcsatolását Oroszország tavaly szeptemberben jelentette be.

Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a Twitter-oldalán úgy kommentálta az eseményt: Putyin a bűnei helyszíneire látogat el. A tömeggyilkosságok értelmi szerzője kereste fel a megszállt és feldúlt területeket, hogy élvezetét lelje a a bűncselekményekben – üzente Podoljak.

A Kreml által kiadott videón Putyin egyébként arról beszélt: fontos neki, hogy meghallja az ottaniak véleményét a helyzetről, meghallgassa őket és információt cseréljenek. Az orosz sereg egyébként novemberben kénytelen volt feladni Herszon városát, hogy a Dnyeper másik oldalára koncentráljon. Márciusban egyébként az orosz elnök már ellátogatott meglepetésszerűen a Krím-félszigetre. A terület elcsatolását még 2014-ben jelentette be Oroszország. De felkereste a 2022 májusában elfoglalt Mariupol városát is.

Peking tovább közeledik Moszkvához

Kína eközben egyértelművé tette az AFP szerint, hogy szorosabbra fűzné viszonyát az orosz hadsereggel. A kínai védelmi miniszter, Li Shangfu a héten látogatott Moszkvába, ott pedig eltökéltségéről beszélt, hogy erősítsék az együttműködést a két ország között. A közlés szerint a látogatás célja, hogy egyértelművé tegye a külvilág számára: a kínai és orosz fegyveres erők közti stratégiai együttműködés szoros és megkérdőjelezhetetlen. Mindezt azok után, hogy a nyugati államok folyamatosan próbálják rábírni Kínát, hogy tartson nagyobb távolságot Oroszországtól. Hiába, Hszi Csin-ping egy moszkvai látogatással már megerősítette, hogy ha nem is támogatja egyértelműen a háborút, de nem fog távolodni Moszkvától.