Vizsgálat indul a K2-n elhunyt serpa ügyében, akin több tucatnyi hegymászó lépett át segítségnyújtás nélkül

Vizsgálat indul a K2-n elhunyt serpa ügyében, akin több tucatnyi hegymászó lépett át segítségnyújtás nélkül

A Himalája. Képünk csak illusztráció (Fotó: Jeremy Bezanger / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pakisztáni Hegymászó Klub bejelentette, vizsgálatot indítanak a pakisztáni K2 csúcsa alatt történt tragédia miatt, amely során meghalt egy 27 éves serpa, Mohammad Hasszan – írja a 24.hu.

A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan július 27-án a világ második legmagasabb hegycsúcsa alatt. Aznap közel száz ember jutott fel a csúcsra, köztük a norvég Kristin Harila is, aki ezzel rekordot döntött, három hónap és egy nap alatt mászta meg ugyanis a világ összes nyolcezresét.  Mohammad Hasszan a K2 hírhedt „Bottleneck” átjárójánál szenvedett balesetet, 150 méterrel a csúcs alatt zuhant néhány métert. A beszámolók szerint ugyan kötéllel felhúzták, összehangolt mentőakcióra annak ellenére sem került sor, hogy kifejezetten zsúfolt volt aznap az út, több serpa és hegyi vezető is elment mellette. A férfi végül néhány órával később meghalt, holott a szemtanúk szerint menthető állapotban volt.

Az esetről videófelvétel készült, amely nagy felháborodást váltott ki a hegymászóközösség berkeiben és a közösségi médiában. Philip Flämig operatőr drónfelvételeket készített a helyszínen, így pontosan és jól láthatóan rekonstruálni lehet a történteket. Flämig szerint egyértelműen látszik, hogy legalább ötven hegymászó lépett át a tehetetlen serpán, ugyanakkor maga Harila például tagadta a vádakat, sőt, azt állította, órákig próbálták megmenteni a serpa életét.

 

 

 

Címkék: baleset, hegymászás, K2, serpa