HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kalapács alá ...

Kalapács alá kerülnek David Gilmour gitárjai

HIRDETÉS

Elárverezi gitárjait David Gilmour: a Pink Floyd frontembere összesen 120 hangszerétől válik meg, a bevételt jótékony célra fordítja. A gitárok a new york-i Christie’s aukciósháznál kerülnek kalapács alá június 20-án. Ám ezt megelőzően turnéra indul a kollekció: március 31-ig a Christie’s londoni kiállítótermében, később pedig Los Angelesben és New Yorkban tekintheti meg bárki a hangszereket.

„Az árverésre bocsátott gitárok közül a legtöbb megajándékozott egy hangzással, ezért megtartottam őket. Sokat adtak nekem, de most eljött az ideje, hogy másnak szerezzenek örömet”

HIRDETÉS

– mondta Gilmour az aukciósház rövidfilmjében. A zenész azt is elmondta, hogy sosem gyűjtési szándékkal vásárolta gitárjait, hanem mert új inspirációt keresett.

A gyűjtemény legkülönlegesebb darabjának Gilmour ikonikus fekete Fender Stratocastere számít: a hangszert 1969-ben gyártották és a zenekar első amerikai látogatásakor vásárolta a zenész azt követően, hogy az úton nyoma veszett a hangszerének. A “Black Strat” később a rocktörténet olyan meghatározó albumain hallható, mint a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here, az Animals, vagy a The Wall. Gilmour ezt a hangszert használta legutóbbi szólóalbumain és turnéin is 2006-ban és 2016-ban. (A gitáron az évtizedek során egyébiránt számos átalakítás történt, ma már csak a test eredeti, az elektronika és a nyak többször is cserélve lett. Ezen változtatások általában nagyon zavarják a gyűjtőket, persze valószínűleg ez esetben mindez nem lesz probléma, hiszen a rocktörténet egyik meghatározó darabjáról van szó.) A hangszer becsült értéke 100 ezer és 150 ezer dollár – 28,3 millió és 42,5 millió forint – között van.

Szintén érdekes darab egy másik Fender Stratocaster, amelyet 1954-ben gyártottak 0001-es sorszámmal. A szakirodalom szerint nem a legelső ilyen típusú gitárról, hanem „csak” a legelső Strat-ok egyikéről van szó. Ugyanezzel a sorszámmal ellátott hangszereket kaptak ugyanis azok a konstruktőrök, zenészek, akik a legendás márka alapítójával, Leo Fender vezetésével részt vettek a máig legnépszerűbb elektromos girár – a Stratocaster – tervezésekor. Ennek a hangszernek az ára szintén 100 és 150 ezer dollár között van.

David Gilmour gyűjteményében ezek mellett vannak más ikonikus gyártók hangszerei is, köztük Gibsonok (például egy 1955-ös Les Paul Goldtop, amely a The Wall című albumon kapott fontos szerepet), Gretschek vagy az akusztikus gitárok csúcsának számító Martinok is. Ez utóbbi márka kiemelkedő darabja az a D-35-ös modell, amelyen többek között a Wish You Where Here című szerzemény is született.

HIRDETÉS

Újabb nagy dobásra készül Roger Waters: The Wall a mexikói határon | Magyar Hang

Roger Waters, a Pink Floyd egykori frontembere és dalszerzője az Egyesült Államok és Mexikó határán, a tervezett falnál szeretné előadni a zenekar legendás The Wall című albumának dalait. A közismerten Turmp-ellenes brit zenész egy a Pink Floyd-dal kapcsolatos londoni kiállításon nyilatkozott az AFP hírügynökségnek.

Nem David Gilmour az első gitárhős, aki árverésre bocsájtja hangszereit. 2011-ben Eric Clapton összesen 75 gitárt és 55 erősítőt vert dobra gyűjteményéből. A 2,15 millió dolláros (424 millió forint) bevételt a Clapton által alapított drog- és alkoholelvonó központ, a Crossroads Centre kapta. A brit zenész 2004-ben árverezte el „Blackie” becenevű híres Fender Stratocasterét, szintén a Christie’s-nél. A hangszer 959 500 dollárért (akkori árfolyamon 189 millió forintért) kelt el, ezzel minden idők legdrágább árverésen értékesített gitárja lett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,771lájkolóTetszik
2,389követőKövetés
16,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ki fog el kit? Geopolitikai játszma a tengereken

Nem mindennapi politikai huzavonának lehettünk tanúi az elmúlt hetekben.