HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Rangos olasz ...

Rangos olasz díjjal tüntetik ki az MTA történészét

HIRDETÉS

Jövő hét szerdán a Budapesti Olasz Kultúrintézetben adják át a Premio Roma 2019. évi díját, amelynek kitüntetettje ezúttal Molnár Antal történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének igazgatója. 

HIRDETÉS

A Premio Roma Olaszország és különösen Róma egyik fontos kulturális elismerése, 2000-ben alapította az Ostiai Kulturális Egyesület (Associazione Ostia Cultura). Az első években elsősorban a kiemelkedő olasz irodalmi alkotásokat díjazták, a később nyitottak a kulturális, tudományos és művészeti élet, illetve az újságírás felé is. 2004 óta a díj nemzetközi dimenziót is nyert, ettől az évtől kezdve a díj kuratóriuma kiválasztott egy európai vagy tengerentúli nagyvárost, amelynek az olasz kultúrával kapcsolatban álló személyisége is megkapta a díjat. 2004 óta az alábbi városokban vehették át a díjat a kulturális vagy művészeti élet arra érdemesnek ítélt képviselői: Berlin, Párizs, Miami, Athén, Bécs, Buenos Aires, Moszkva, London, Abu Dhabi, Jeruzsálem, Stockholm,  La Valletta, Varsó és Brüsszel.

Az elmúlt években a díjat megkapta mások mellett Giuliano Amato volt miniszterelnök; Andrea Riccardi történész, a Sant’ Egidio közösség alapítója, volt miniszter; Roberto Benigni színész, rendező; Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke; Gigi d’Alessio énekes, dalszerző; Virna Lisi színésznő; Walter Veltroni volt római polgármester; Rita Levi Montalcini Nobel-díjas orvos, és Nino Manfredi színész, rendező. 

Molnár Antal római kutatómunkája során fedezte fel, hogy számos kevéssé ismert és kiadatlan forrás létezik még a római magyar templomokkal kapcsolatban. A történész három szent helynek járt utána – derült ki a Vaticannews tavalyi interjújából. Az első a kisebb Szent István templom, a Santo Stefano Minore, másképpen a Santo Stefano degli Ungari, mely a régi Szent Péter bazilika déli oldala mellett állt. Ezt 1776-ban lebontották, amikor a bazilika új sekrestyéjét felépítették, éppen a magyar templom helyén. 

A Santo Stefano Rotondo, a Szent István kerektemplom egy ötödik századi ókeresztény bazilika, amelyet 1454-ben a magyar pálosok megkaptak a pápától, és 1579-ig laktak a mellette épült kolostorban. Ekkor a Collegium Hungaricumhoz, a római Magyar Kollégiumhoz került a Santo Stefano Rotondo bazilika melletti kolostor. Ezt a magyar kollégiumot 1580-ban összevonták a német kollégiummal, és attól kezdve egészen a mai napig a római Német-Magyar Kollégium tulajdonában van. A kerektemplom történetéhez tartozik, hogy Mindszenty József bíboros volt az egyetlen magyar főpap, aki bíborosi címtemplomként használhatta a Szent István kerektemplomot.

HIRDETÉS

A harmadik templom a San Paolo Primo Eremita, a remete Szent Pál templom, mely a legkevésbé ismert a római magyar templomok közül. A Termini pályaudvar közelében áll a mai napig, noha templomként már nem működik. Elődjét a magyar pálosok építették 1669-ben azzal a céllal, hogy legyen Rómában egy központjuk és a növendékeiknek egy kolostoruk. A templomot az 1770-es években átépítették. 1870-ben (az Olasz Egység létrejöttével) a templomot elvették az egyháztól, később az olasz Higiéniai Intézet működött benne, most pedig az olasz rendőrség használja hivatalként.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,582lájkolóTetszik
2,780követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A „jóságos” rabló

Dönthetett volna Zente és Levente egyedi támogatásáról a szakminisztérium, de maga az Orbán Viktor vezette kormány is.

Ab ávó