Elhunyt Chewbacca megformálója, Peter Mayhew

Elhunyt Chewbacca megformálója, Peter Mayhew

Peter Mayhew egy 2011-es Star Wars rendezvényen a kaliforniai San Francisco-ban. (Fotó: randychiu/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvennégy éves korában, április 30-án meghalt Chewbacca életre keltője, Peter Mayhew. A hírt családja jelentette be a Twitter-oldalán, hozzátéve, hogy a színész szerettei körében, texasi otthonában távozott.

Az eredeti trilógia mindhárom részében Peter Mayhew alakította a közkedvelt vukit, Han Solo legjobb barátját. Először az 1977-es Egy új reményben tűnt fel, utoljára pedig közel három évtizeddel később, Az ébredő erőben öltötte magára a jelmezt. A 2015-ös filmben viszont már nemcsak övé volt a szerep, a finn kosaras Joonas Suotamo váltotta az idősödő Mayhew-t. Az utolsó Jedikben, a Solo: Egy Star Wars-történetben és az idén érkező Skywalker korában már teljes egészében Suotamo látható.

Ahogy az io9 is írja, amilyen szerethető volt Chewbacca, az őt életre keltő színész tízszer annyira az tudott lenni. A rajongók imádták a levakarhatatlan mosolyáról ismert Mayhew-t, aki utolsó éveiben sem veszített életerejéből. Részt vett volna az idei chicagói Star Wars Celebration-ön is, de amint a Csillagok háborúja ügyekre szakosodott Ziro.hu kitért rá, az áprilisi rendezvényen nem tudott már részt venni, rosszul lett.

Peter W. Mayhew 1944. május 19-én született Londonban. Ahogy utódja, Sutoamo, úgy Mayhew is rendkívül nagyra nőtt, 221 centis magassága viszont elmondása szerint nem az óriásnövés (gigantizmus) eredménye volt. Első filmes szerepét is ennek köszönhette, miután a Szindbád és a tigris szeme producerei olvastak róla egy újságcikkben, és rögtön szerződtették is egy minotaurusz szerepére. Itt még nem találkozhattunk a nevével a stáblistán, de a szintén ebben az évben mozikba kerülő Star Wars – Egy új remény esetében annál inkább. George Lucas elsőre az ugyancsak magas, 198 centis David Prowse-t szerette volna a vukiként viszontlátni, de ő inkább Darth Vader szerepére pályázott. Lucas ezután fedezte fel magának Mayhew-t, aki ekkoriban a King’s Kollege Kórház röntgenosztályán dolgozott.

Az eredeti trilógia után a színész visszatért a 2005-ös A Sith-ek bosszújában is, ahol meglepő módon már Yoda oldalán találkozhattunk a szőrmókkal. Kevésbé tehette ki az ablakba Mayhew, hogy fontos szerep jutott neki a Star Wars Holiday Special nevű zenés különkiadásban is, ahol megismerhettük Chewbacca aggódó feleségét és virgonc kisfiát is. (Utóbb már George Lucas is igyekezett feledtetni a rosszemlékű 1978-as tévéfilmet.) Felbukkant továbbá A klónok háborúja rajzfilmsorozat egy 2011-es epizódjában, persze csak a hangját kölcsönözve Chewie-nak. De magára vállalta a vuki szerepét 1977-ben a Donny and Marie, 1980-ban a Muppet Show, illetve a 2011-ben a Glee – Sztárok leszünk! egy-egy részében is.

Politikailag kifogásolták a Star Wars-t, forgalomba sem akarták hozni | Magyar Hang

Politikai kifogást emeltek a Csillagok háborúja - Egy új remény tartalma ellen, ezért elsőre forgalomba sem kívánta hozni a Mokép - derült ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) Facebook-posztjából. Illegálisan behozott kópiákról ugyanakkor vetítették a filmet. A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályának szigorúan titkos, 1979.

A Csillagok háborúja-világon túl ritkán szerepelt. Láthattuk még Norman J. Warren 1978-as horrorfilmjében, a Terrorban, valamint a Dark Towers című 1981-es tévésorozatban. Filmográfiájában olyan alkotások szerepelnek még, mint a Yesterday was a lie (2008), valamint a Killer Ink (2016).

Két könyvet is írt, amik a fiatalabb olvasókat célozták meg. A Growing Up Giant és a My Favorite Giant is a különbözőségek elfogadására igyekezett sarkallni.