HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Elhunyt John ...

Elhunyt John Lukacs

HIRDETÉS

Kilencvenöt éves korában meghalt a magyar származású történész, John Lukacs. Mint nevelt fia, Charles Segal közölte, apja szívelégtelenségben hunyt el Phoenixville-i otthonában.

HIRDETÉS

Lukács János Albert 1924. január 31-én született Budapesten. Anyja révén polgári zsidó családba érkezett, és bár a szülei a háború előtt különváltak, a munkaszolgálatot nem kerülhette el. Túlélte Budapest bombázását, és bár tanulmányait a Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem történész szakán kezdte még, 1946-ban inkább az emigrációt választotta. A Cambridge-i Egyetemre iratkozott be, 1947-től egészen 1994-es nyugdíjazásáig pedig a Pennsylvania-i Chestnut Hill College történelem tanszékén oktatott. Vendégprofesszor volt a Columbián, a Princetonban és a Johns Hopkinson is.

Az ötvenes években a hidegháború értelmetlenségére hívta fel a figyelmet, és a tárgyalások megkezdését javasolta Kelet-Közép-Európa államaival. Fontos barátságot kötött viszont George F. Kennan amerikai történész-diplomatával, aki a hidegháborús amerikai külpolitika egyik atyjaként vált ismertté. Kennan ugyanakkor megvetette „a hidegháború groteszk militarizmusát”, és hamar ráébredtek Lukaccsal, hogy a legtöbb politikai kérdésben egyetértenek. (Hidegháborús nézeteikről izgalmas tanulmányt közölt Baranyi Tamás Péter a Kommentár 2011/2-es számában.)

Lukacs kedvelt kutatási területe a II. világháború történelme volt, de foglalkozott a századfordulós Budapesttel és az Egyesült Államok XX. századi történetével is. Fontos kötetei A történelmi Hitler, az Egy eredendő bűnös vallomásai és A történelmi tudat avagy: a múlt emlékezete. Önmagát reakciósként határozta meg, amiről így fogalmazott az Egy eredendő bűnös…-ben: „A reakciós mérlegeli a jellemet, de gyanakvással tekint a propagandára; hazafi, de nem nacionalista; híve a tradícióknak és a konzerválásnak, vagyis a régi állapotok fenntartásának, de nem híve a konzervativizmusnak; őrzi és védi a föld ősi adományait, és fenntartásokkal fogadja a technológia »áldásait«; a történelemben hisz, nem pedig az evolúcióban. Aki a huszadik század második felében reakciós, az minden lehetséges szakmai és társadalmi szempontból hátrányban van.”

A magyar kormány oroszokhoz való közeledését szkeptikusan figyelte, 2014-ben pedig a paksi szerződés miatt nyílt levelet írt Orbán Viktornak. Többek közt így fogalmazott: „Az oroszokat el kell ismerni és tisztelni kell őket, mint azt távoli rokonaink, a bölcs finnek teszik. De mi nem az oroszokhoz tartozunk. A hozzájuk való alkalmazkodásunk sosem állhat törekvéseink központjában.” A kormányfő válaszában azt írta: „mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért te még aggódsz odaát.”

HIRDETÉS

A történész gyakran tartott előadásokat Magyarországon, 2013-ban például a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, illetve az ELTE Gólyavárában. A Magyar Nemzet tudósítása szerint arról beszélt: ma is gyakran hallani itthon kritikus hangokat a Nyugatról, és sokszor előkerül a vád, hogy Európa számtalanszor cserben hagyott minket. Viszont amikor Szent István elköteleződött, a Nyugat „istentelenül rosszabb” volt, ő mégis ezt az utat választotta – hívta fel rá a figyelmet. A kuruc-labanc felosztás is félrevezető szerinte: ahogy Kossuth nem volt kuruc, úgy Széchenyi sem nevezhető labancnak.

Lukacs élete végéig aktív maradt, még idén januárban is nyilatkozott a Mandinernek. Akkor azt mondta, sokat gondol a hazájára, és nem is várta, hogy lesz olvasója még.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,413lájkolóTetszik
2,285követőKövetés
16,202feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Márton Anna: a hetedik te magad légy…

A sportág élő legendája állt a magyar érem útjába a budapesti vívó-világbajnokság hatodik napján.

Drájvit