HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra A csatorna mé...

A csatorna mélye: az egész trumpizmust neki köszönhetjük?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nehéz megmondani, mennyire kötné le a figyelmünket az HBO-n megtekinthető A legharsányabb hang című sorozat, ha a) nincs Trump elnöksége, b) nem veszi kezdetét a metoo-korszak, c) nincsenek magyar áthallások. Mert a szakmailag elkötelezett médiatörténészeken kívül valószínűleg – legalábbis nálunk – a fenti fejlemények hiányában nem sok mindenkit érdekelne Roger Ailes tündöklése és bukása, valamint az általa teremtett Fox News hírcsatorna története. Viszont a helyzet az – már amennyiben a sorozatot hiteles forrásnak tekintjük –, hogy ha nincs Ailes, jó eséllyel Trump sem ül be a Fehér Házba. Ha pedig nem változik meg olyan gyökeresen a munkahelyi zaklatások megítélése, ahogy az az utóbbi pár évben történt, valószínűleg ennek a republikánus médiagurunak a magánéleti rémtettei sem kapnának ekkora figyelmet, de legalábbis nem helyeződött volna épp erre az életrajzi szálra ekkora hangsúly.

HIRDETÉS

Magyar választópolgárként pedig azért dermesztő élmény végigkövetni ezt a dicstelen életutat, mivel mindaz, ami a tengerentúli médiában már viszonylag hosszú ideje magától értetődő sajátosság, annak valamiféle olcsóbb, fröccsöntött másolatát ízlelgetjük mi is itthon az utóbbi években.

A Google győzheti le Donald Trumpot? | Magyar Hang

Csak néhány „vívmány”, amelyet jórészt Ailes áldásos tevékenységének köszönhetünk: sorosozás (bizony, újabb hungarikumnak inthetünk búcsút), ellenséggyártás, tények helyett sugalmazások tálalása hírként, a politikai ellenfelek megsemmisítése érdekében gátlástalanul elkövetett karaktergyilkosságok, a társadalom felosztása igazi és nem igazi hazafiakra, a nekünk nem tetsző politikai formáció legitimitásának és nemzetépítő szándékainak megkérdőjelezése. És sorolhatnánk hosszan az újfajta hírgyártás és újságírás ismérveit, de talán felesleges is, hiszen mára már a Fox által elvetett sárkányfogak a magyar médiaugaron is bő termést hoztak.

A sorozat végére érve ráadásul egy meglehetősen kellemetlen kérdés is motoszkál az emberben. Elképzelhető, hogy valójában az egész trumpizmust, továbbá a józan és racionális vitákat partvonalra küldő, véleménybuborékok sokaságát felpumpáló közbeszédet (vagy inkább közbeszéd-képtelenséget) ennek az embernek köszönhetjük? Az állítás nyilván túlzó, ám a széria nagyjából ilyen jelentőségűre nagyítja fel Ailes korpulens alakját és kétes munkásságát. És miközben krimiszerűen izgalmasan tálalja, és igen közelről és lélektanilag is hitelesen mutatja be a csatorna működését, valamint az ott zajló emberi drámákat, a politikai közeg megmutatása elnagyolt skicc marad csupán.

HIRDETÉS
Trump a legnagyobb kihívás Amerika számára? Összecsaptak a demokrata jelöltek | Magyar Hang

Persze lehet, hogy az alkotók célja éppen ez volt, vagyis megmutatni azt, hogyan lehetett ez a ravasz szörnyeteg királycsináló a hazájában, hogyan ettek a tenyeréből a politikusok, és hogyan dolgozta ki voltaképpen a trumpi világkép alapjait a gyakorlatban, nézők millióit erősítve meg abban, hogy az Egyesült Államok megmentésre vár, az amerikai erkölcsöket pedig újra meg kell erősíteni. Azon a téren valóban zseninek számított Ailes, hogy jobban ismerte az általa megszólítani kívánt célközönséget, mint azok saját magukat. Filozófiája pofonegyszerű, ám annál hatékonyabb volt: az embereknek nem valódi tudást kell adni, hanem annak az illúzióját, hogy már tudnak valamit. Ezután már csak a folyamatos ahaélményekre és a megerősítésre van szükség.

Sikere nem csak azon alapult, hogy folyamatosan és gátlástalanul sértett meg tabukat és ment szembe a politikailag korrekt közbeszéd normáival (például a Fox volt az, ahol szeptember 11-én az égő tornyokból kiugró áldozatok látványával szembesülhetett a néző, vagy ahol félig viccesen terroristának aposztrofálták Obamát), hanem a tökéletes helyzetfelismerésen. Ailes meg volt róla győződve – és nem alaptalanul –, hogy a keleti és a nyugati part elitje elfelejtette és magára hagyta az ország közepén tengődő fehér munkásosztályt. Kizárólag őket kívánta megszólítani. És célba talált. Ilyenformán nem tűnik túlzásnak azt mondani, előkészítette a terepet Trumpnak, aki nem mellesleg maga is otthonosan mozgott a televíziózás világában.

Egy politikai tanácsadó döntötte el, hogy Nagy-Britannia távozik az EU-ból | Magyar Hang

Ailes bukását nem szakmai baklövések okozták. Az általa felépített Fox hosszú időn át őrizte piacvezető pozícióját az amerikai piacon a hírcsatornák között. A dicstelen végkifejletet végtelenül álszent és cinikus személyiségének köszönhette: miközben Istenről, keresztény országról és családi értékekről prédikált, évtizedeken át terrorizálta lelkileg és zaklatta szexuálisan a munkatársait. Végül az egyik áldozat bátorsága és tettrekészsége kellett ahhoz, hogy megtörjön ez ügyben a hallgatás, és sorra álljanak elő a sorstársak is a maguk történetével. Egy idő után a tulajdonos Murdoch családnak már annyira kezdett kínossá válni a botrány, hogy megváltak a csatorna megálmodójától, aki nem sokkal később, hatalmától megfosztva, súlyos betegségektől gyötörve meghalt.

A legharsányabb hang profin felépített, dramaturgiailag végig rendkívül feszült és remek színészi alakításokat felvonultató sorozat, amely a végére nemhogy kifáradna, de egyre izgalmasabbá és nyomasztóbbá válik. Nem mellesleg az elsőre meglehetősen komikusan kövérre elmaszkírozott Russel Crowe jutalomjátéka is, aki lubickol a szerepében. Egy idő után már nem is őt látjuk, hanem azt, ahogy életre kelnek kollektív tudatalattink legsötétebb rétegei, ezúttal egy falánk, kéjenc, cinikus és paranoiás hipokrita alakjában.

A legharsányabb hang (The Loudest Voice) amerikai drámasorozat, 55 perc, 2019 hang

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.