HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Nem lett Osca...

Nem lett Oscar-jelölt az Akik maradtak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

A legjobb tíz között ott volt, de a végső öt közé végül nem került be Tóth Barnabás filmje, az Akik maradtak – derült ki hétfő délután, amikor közzétették a jelöltek listáját. Nincs ott a nemzetközi (korábban: idegen nyelvű) filmek jelöltjei között a cseh Festett madár sem, ami Jerzy Kosinski regényének adaptációja, és korábban már nagy visszhangot váltott ki kendőzetlen brutalitása miatt. A nemzetközi filmes kategóriában helyettük szerepel Pedro Almodóvar filmje, a spanyol Fájdalom és dicsőség, illetve a lengyel Corpus Christi, az észak-macedón Honeyland, a francia Nyomorultak, valamint a dél-koreai Élősködők.

Utóbbit mi is megemlítettük éves kedvenceink között, a februári Oscar-gálán pedig a legjobb film kategóriában is versenybe szállhat. Bon Joon Ho a legjobb rendezők között is ott szerepel, továbbá a legjobb eredeti forgatókönyvért, a legjobb vágásért és a legjobb látványtervezésért is jelölték a produkciót. Az Élősködők eddigi eredménye nemcsak emiatt rendkívüli, hanem mert ez az első dél-koreai film, ami Oscarért indulhat. A film tavaly Cannes-ban megkapta az Arany Pálmát is.

HIRDETÉS
A tükörbe nézve mind szembesülünk démonainkkal | Magyar Hang

A legjobb film díjára jelölték az Élősködők mellett Az aszfalt királyait, Az írt, a Jojo nyuszit (kritikánk a jövő héten érkezik), a Jokert, a Kisasszonyokat, a Házassági történetet, az 1917-et, valamint a Volt egyszer egy Hollywood-ot. A legjobb rendezők közé is ezek rendezői közül került be öt, míg a legjobb színész kategóriájában versenghet Jonathan Pryce, aki Ferenc pápát alakítja A két pápában. A színésznők közt Scarlett Johansson (Házassági történet) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) mellett ott van a Judy Garlandot megformáló Renée Zellweger, valamint Charlize Theron (Botrány) és Cynthia Erivo (Harriet) is. A férfi mellékszereplők közé befutott Az ír két sztárja, Al Pacino és Joe Pesci, míg a női mellékszereplők kategóriájában helyet kapott a Richard Jewell balladája színésznője, Kathy Bates. Egyébként főleg a Volt egyszer egy Hollywood, a Joker, a Házassági történet és a Kisasszonyok között oszlottak meg a jelölések. A Star Wars sztárja, Adam Driver több filmért is izgulhat, hiszen a Házassági történet miatt versenyben van a legjobb színész díjáért.

A kritikuskedvenc Tőrbe ejtve az eredeti forgatókönyvek kategóriájában jutott be, míg az animációs filmek között ott van a gyönyörű francia film, a Keresem a testemet is. (Valamint többek közt a Toy Story 4. és a legújabb Így neveld a sárkányodat.) Az eredeti filmzenéért (John Williams), valamint a vágásért és vizuális effektekért jutott jelölés a Star Wars: Skywalker korának is.

A bejelentéseket látva elmondható, hogy a korábbinál jóval kevesebb megosztó darab került be, és a populárisabb produkciók helyett inkább a művészfilmek kerültek fölénybe. A legjobb filmek közt két Netflix-darab is helyet kapott, az esélyesek közül pedig mindegyik kifejezetten jó kritikai fogadtatásban részesült. Igaz, a Joker helyzete ellentmondásos, mert bár először jól fogadták, de végül kapott olyan bírálatokat is, hogy veszélyes lehet a főhős ábrázolása, ez viszont kevésbé szakmai, mintsem ideológiai alapú bírálat volt.

HIRDETÉS
Korszakos képregényfilm vagy veszélyes relativizálás a Joker? | Magyar Hang

Tavaly nagy vitát váltott ki a Zöld könyv győzelme, utóbb pedig többen is negatívabban értékelték a filmet, mint a verseny előtt, arra jutva, hogy a rasszizmusellenes film valójában nem elég érzékeny. De ez is inkább ideológiai állásfoglalásnak tűnt. A mostani jelöltek közül talán egyedül Az aszfalt királyai győzelme lenne meglepő, míg a váratlanabb, de annál pozitívabb az Élősködőké. A legnagyobb esélyes viszont feltehetőleg a Joker.

Tóth Barnabás korábban is Oscar-jelölés közelébe jutott már, akkor Susotázs című rövidfilmjével. A rendezővel akkor interjúztunk is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,172lájkolóTetszik
3,191követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek