Adománygyűjtésbe kezd Pintér Béla társulata

Adománygyűjtésbe kezd Pintér Béla társulata

Pintér Béla (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videóüzenetben jelentette be Pintér Béla, hogy a vezetésével működő és nevét viselő társulat adománygyűjtésbe kezd, hogy le tudja bonyolítani következő, 25. évadát. Pintér Béla és Társulata az után került nehéz helyzetbe, hogy a kormány döntése értelmében nem részesülhet egyetlen forint állami támogatásban sem. A csütörtökön a Facebookon közzétett videóban a rendező kifejtette, a most záruló színházi évadban 176 előadást játszottak csaknem 75 ezer nézőnek. A következő, huszonötödik évaddal kapcsolatban pedig közölte, szeptemberi bemutatójuk címe Réka és az Oltatlanok, amelynek szereplői Enyedi Éva, Fodor Annamária, Jankovics Péter, Szabó Zoltán, Takács Géza, Gálvölgyi János, Péter Kata, Messaoudi Emina, Adorjáni Bálint és Szabó Kimmel Tamás. Az új bemutatón kívül újra előveszik két korábbi, nagy sikerű előadásukat; ez a Gyévuska, illetve Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög.

Pintér Béla az új évad tervezésével kapcsolatban kifejtette, jegybevételeik működésük mintegy 90 százalékát fedezik, ezzel együtt az előttük álló évadra kalkulált költségvetésükből 35 millió forint hiányzik. Ezt az összeget nem tudják más forrásból előteremteni, ezért közösségi gyűjtést indítanak. Hozzátette: a 6 milliárd keretösszeggel meghirdetett Előadó-művészeti szervezetek támogatása elnevezésű pályázaton júniusban 0 forintot ítélt meg társulatuk számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium. „Kérésemet szégyennek érzem. Szégyen kérni Önöktől, mert Önök tisztességesen befizetik adóforintjaikat, amelyekből több milliárd jut a NER-nek kedves színházi formációknak és produkcióknak, miközben mások elsorvadnak. Végtelenül fájdalmas volt látnom, hogy sok független társulatnak az idei volt az utolsó évadja.” – fogalmazott Pintér Béla.

Az online adománygyűjtő oldal szerint cikkünk megjelenéséig több mint kétszázan utaltak összesen 2,9 millió forintot.