Bezáratta a főváros a Budapest Jazz Clubot

Bezáratta a főváros a Budapest Jazz Clubot
(Fotó: Budapest Jazz Club / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bezáratta a főváros a Budapest Jazz Clubot, miután az hosszú ideje gondban volt a bérleti szerződés és a rezsi fizetésével. A klub Facebook-oldalán írt arról, hogy a bérleti díj kifizetése kezdettől, tehát 2012-től nem volt zökkenőmentes. (A főváros élén 2019-ig állt Tarlós István, azt követően Karácsony Gergely.) A kulturális intézmény állítása szerint hiába kértek segítséget a Fővárosi Önkormányzattól, sokáig mégis csak magánkölcsönökkel tudták fenntartani a jazzklubot. Tavaly októberben aztán felmerült, hogy több programfinanszírozási vonalon is forráshoz juthatnak, de ez végül nem jött össze.

A klubot tavasszal tájékoztatták, hogy elfogyott a keretösszeg, továbbá a zeneművészet és a jazz vonatkozásában Karácsony Gergely már egy másik programszervező, külföldi művészekre fókuszáló fesztivál-projektet támogat. A felmondást június 21-én kapták kézhez, viszont igyekeztek még részleges, önerőből történő rendezésre ajánlatot tenni. A vagyonkezelő viszont visszautasította ezt, majd június 16-án, hétfőn zárcserével és lakatokkal bezárta az ingatlant.

A hely közlése szerint 2012 óta 44,3 százalékkal, havi 833 500 forintról 1,2 millióra emelkedett a bérleti díj. A hosszú távú rezsiszerződés, amelyet 2020-ban kötöttek, 31 millió forintról szólt. Jelenleg azon dolgoznak, hogy minél előbb orvosolni tudják a kialakult helyzetet. A BJC megjegyezte azt is, hogy évi ötvenezer vendéget szoktak fogadni. A Jazzart Közcélú Alapítvány, mely a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnere, 2012-ben kötött szerződést az önkormányzattal. Előtte a Hollán Ernő utcai épület az Odeon művészmozinak adott otthont.