Fontos díjjal tér haza Reisz Gábor filmje Velencéből

Fontos díjjal tér haza Reisz Gábor filmje Velencéből

Jelenet a Magyarázat mindenre című filmből. (Fotó: Vajda Réka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Velencei Filmfesztivál egyik legfontosabb díjával térhet haza Reisz Gábor legújabb alkotása. A Magyarázat mindenre az Orizzonti (Horizontok) szekció legjobb filmje lett annak ellenére, hogy ízig-vérig rólunk szól, így előzetesen felmerülhetett a nézőben, mennyire fogják mások is érteni. Reisz eddig is szerette megmutatni, ami körülöttünk van, a Rossz versekben éppúgy elfért Szomszédok-megidézés, mint Latinovits-szavalat. A Magyarázat mindenre viszont úgy lett sokkal politikusabb film a korábbiaknál, hogy mégis csak érthetőbb lehet külföldi nézők számára is. A közéleti megosztottságról általánosságban beszél, és bár sűrűn dobálóznak benne politikusok neveivel, de nem kell a munkásságukat részletesen ismernünk ahhoz, hogy át tudjuk érezni a film drámaiságát. A művet a héten mutatták be a miskolci CineFesten is, premier előtti vetítések után pedig az országos bemutató október 5-én lesz. A film magyar állami támogatást nem kapott, igaz, arra nem is pályázott. Reisz Gábor ugyanis már előzetesen biztos volt benne, hogy hasonló témára nem kapnának pénzt. (Mint ahogy rengetegen nem is kapnak egy ideje, bármivel is pályáznak.) A szlovák államtól viszont jutott támogatás a filmnek.

„A nemzetközi közösség elismerése a világot jelenti nekünk. Most még jobban, mint valaha. Amint talán tudják, a független filmesek és projektek valódi nehézségekbe ütköznek Magyarországon. Ezért ha megengedik, arra kérem önöket, kövessék a magyar tehetségeket, segítsenek nekik figyelmükkel” – erről beszélt a díj átvételekor Reisz Gábor. A film főszerepeit Znamenák István, Rusznák András, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Adonyi-Walsh Gáspár alakítják. Kritikánk a legutóbbi számunkban olvasható.

Ahogy közleményében a forgalmazó Cirko Film is írta, a Magyarázat mindenre velencei fogadtatása egyértelműen pozitív volt. A film kifinomultságát és pártatlanságát dicsérte a Screen Daily, ahogy intelligenciáját a Cineuropa.

A Velencei Fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt a Szegény párák (Poor Things) kapta. Jorgosz Lantimosztól hozzászokhattunk a különös hangulathoz és extravagáns karakterekhez, az olyan filmekkel ezt abszolút bizonyította, mint a Kutyafog, A homár, A kedvenc vagy az Egy szent szarvas meggyilkolása. A Szegény párákat teljes egészében Magyarországon forgatta Emma Stone, Willem Dafoe és Mark Ruffalo főszereplésével, a sztori pedig egy olyan nő körül forog, akinek felnőtt testébe gyermeki elmét ültetnek. Bella Baxter (Emma Stone) ennek segítségével tapasztalja meg, mennyire szabadon és elvárásoktól mentesen is lehet létezni a világban. A viktoriánus korba helyezett feminista sztori, amely egyébként Alasdair Gray regényére épül, eszünkbe idézheti Lantimosz több filmjét, különösen talán A kedvencet. A Szegény párák hazai premierjét januárra csúsztatták, viszont a miskolci CineFesten látható volt a film. Ezzel a jelenlévők a világon harmadikként láthatták a máris fontos díjat bezsebelő művet, minthogy Velencén kívül csak az amerikai Telluride Filmfesztiválon vetítették eddig.

A Velencei Filmfesztiválra is rányomta a bélyegét a forgatókönyvesek és a színészek hollywoodi sztrájkja, Emma Stone nem is volt jelen az olasz fesztiválon. „Ez a film ő maga, a kamera előtt és mögött is”, fogalmazott Lantimosz, utalva Stone produceri teendőire.

A két film sikerére reagált a Nemzeti Filmintézet is, örömét fejezve ki az eredmény miatt. Facebook-bejegyzésükben ezt írták: „Nagy öröm, hogy a velencei filmfesztivál két legfontosabb díját olyan filmek nyerték el, amelyeket magyar filmesek készítettek. Arany Oroszlán díj: Yorgos Lanthimos, Szegény párák / Poor Things. A filmet Magyarországon forgatták, az utómunkája is nálunk készült számos hazai filmes szakember közreműködésével. Orizzonti szekció fődíj: Reisz Gábor, Magyarázat mindenre.”

A szigorú menekültpolitikát több díjnyertes film is kritika alá vette. Hasonló volt a legjobb rendező díjában részesülő Matteo Garrone munkája, a Io Capitano (Me Captain), míg az abban szereplő Seydou Sarr a legjobb fiatal színésznek járó díjat kapta. Agnieszka Holland filmje, a lengyel-belarusz határ menekültválságát bemutató Green Border pedig különdíjjal térhetett haza.

A legjobb színész Peter Sarsgaard lett a Memoryért, amelyet kifejezetten optimista romantikus filmként jellemez a kritika, főleg ahhoz képest, hogy a rendező Michel Francótól keményebb műveket szokhattunk meg. A legjobb színésznőnek Cailee Spaenyt választották a Priscilla címszereplőjének megformálásáért. Sofia Coppola filmje betekintést enged a legendás énekes, Elvis és Priscilla Presley magánéletébe.

A Velencei Filmfesztivál idei zsűrielnöke Damien Chazelle volt, tagjai pedig Saleh Bakri, Jane Campion, Mia Hansen-Løve, Gabriele Mainetti, Martin McDonagh, Santiago Mitre, Laura Poitras és Shu Qi.