Majd egy évtized után még mindig csak felderítési szakaszban van a milliárdos Alexandra-ügy

Majd egy évtized után még mindig csak felderítési szakaszban van a milliárdos Alexandra-ügy

Könyvesbolt, képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A

Az Alexandra-ügyben folyamatban lévő nyomozásról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője. Az írásbeli válasz szerint továbbra is felderítési szakban van az ügy. Az Alexandra könyvesboltlánc 2017 januárjában vált fizetésképtelenné, tetemes tartozást hagyva hátra a könyvkiadók felé – ez főleg független könyvkiadókat sodort az ellehetetlenülés szélére.

Nemrég cikket jelentetett meg a Hvg.hu arról: nyolc éves pereskedés után jelentős összeghez juthatna Matyi Dezső egykori könyvesbolthálózatot működtető cége, a Pécsi Direkt Kft. A Hvg cikke szerint Pécsi Direkt egy monstre, több mint nyolc éve tartó perben első fokon nyert a Wolf-CRS-sel szemben: a Fővárosi Törvényszék friss ítélete szerint a Wolfnak 3,5 milliárd forintot és annak járulékait, összesen közel ötmilliárdot kell teljesítenie a Pécsi Direktnek, amiért 2014-ben úgy vásárolt meg tőle vagyontárgyakat, elsősorban könyveket, hogy nem fizetett értük. A pert a felszámoló indította, vagyis a megnyert összegből elvileg az adósságok kifizetésére is sor kerülhetne, de a Hvg.hu ennek ellenére megjegyzi: a Wolf-CRS maga is felszámolás alatt áll, így aligha lehet rajta behajtani a tartozásokat.

A Pécsi Direkt felszámolása még 2014-ben indult meg. A vállalat hónapokon át nem fizette ki a könyvkiadóknak a tőlük bizományba átvett könyvek ellenértékét, amelyeket az Alexandra-könyvesboltokban eladott. A felszámoló azonban csak tetemes tartozást talált a cégben. Ráadásul ekkor már egy másik, Matyi Dezsőhöz köthető céggel, a Könyvbazár Kft-vel álltak szerződésben a könyvkiadók. Ezzel a céggel állapodtak meg arról is, hogy az részletekben kifizeti a Pécsi Direkt által felhalmozott tartozásokat is. 

Az Alexandra-hálózat 2017-ben ment végleg csődbe. Az Alexandra-könyvesboltok bérleti szerződéseit részben más könyvesboltláncok vették át, a könyvkiadók felé felhalmozott tartozásnak azonban ebben a cégben sem volt fedezete, ahogy korábban a Pécsi Direkt Kft-ben sem. Galambos Ádám, a főleg sport témájú könyveket kiadó G-Adam Kiadó vezetője azért is alapította meg a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségét, hogy lehetőséget teremtsen az Alexandra-károsultak közös fellépésére. A szervezetnek 25-30 könyvkiadó a tagja – olyan cégekről van szó, amelyek nem tagjai nagy, tőkeerős könyves cégcsoportoknak, mint a Libri vagy a Líra és Lant. Az Alexandra fizetésképtelensége ezért súlyosan érintette őket, egyes kiadóknak a fennmaradása került veszélybe – annak ellenére, hogy az Alexandra tartozásainak csak kisebb része az az összeg, amellyel nekik tartozott.

Galambos Ádám a Magyar Hangnak hétfőn elmondta: az érdekvédelmi szövetségükbe tartozó kiadóknak összességében 150-200 millió forinttal tartozott a Könyvbazár Kft., de az összes, az Alexandra üzleteiben terjesztő kiadó kára becslések szerint több milliárd forintra rúghat. Ez gyakorlatilag az eladott könyvek árát jelenti. A kiadók bizományba – vagyis „ingyen” – bocsátották ezeket az Alexandra rendelkezésére, a könyvesboltlánc pedig elszámolt azzal, hogy a neki átadott könyvekből mennyit adott el az üzleteiben, ám a könyvek leszámlázott ellenértékére hiába vártak a könyvkiadók. Galambos Ádám úgy becsüli, kiadója 3,5 millió forintot veszített, és ezt a pénzt hét év alatt sem látta viszont. Matyi Dezső, a könyvesboltlánc egykori tulajdonosa arra hivatkozott: becsapták üzlettársai.

A nyomozás, amely 2017 februárjában indul különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt, immár hét éve tart, de továbbra is felderítési szakban van – mint az Polt Péter Hajnal Miklósnak adott írásbeli válaszából kiderült.

Galambos Ádám emlékeztetett: három éve a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége is Polt Péterhez fordult, hogy tájékoztassa őket a nyomozás állásáról. Akkor annyit sikerült elérniük, hogy betekinthettek a nyomozás irataiba, korábban ugyanis ezt is megtagadta tőlük a rendőrség. Körülbelül másfél éve ismét írtak a legfőbb ügyésznek, ám erre a levélre elmondása szerint már választ sem kaptak.