Zenei múltidézés és balatoni búcsú az óévtől

Zenei múltidézés és balatoni búcsú az óévtől

A Messiás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itt vannak az ünnepek, minden egy kicsit lelassul, a legtöbben családi körben és szeretteikkel töltik az év végét. Aki pedig úgy dönt, hogy kimozdulna, annak ajánlunk néhány programot.

Ami szép, az igaz is

Molnár-C. Pál egyházművészeti alkotásai mellett gazdag életművét is bemutatja a budai Molnár-C. Pál Műterem január 29-i látható tárlata. A Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán az 1938-as kongresszus relikviáiból válogattak, amelyre Molnár-C. Pál is tervezett plakátot. A festőművész alkotásait a szobrászbarát, Búza Barna művei egészítik ki.

Balatoni búcsú az óévtől

December 28-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében évbúcsúztató geotúrán lehet megismerni a Tihanyi-félsziget képeslapokon túli világát. A 6 kilométeres séta érinti a gejzírkúpokat, a Szarkádi-erdőt, az Őrtorony-kilátót és a kálváriát is. További információ: www.bfnp.hu 

Händel és Mozart Messiása

Mária Terézia és fia, II. József iskolaprogramjai fejeként ismert van Swieten báró bízta meg Mozartot négy Händel-mű átiratának elkészítésével, köztük a Messiással, hogy igazítsa a kor klasszicista ízléséhez. Mozart rövidített az alkotáson és új hangszerekkel egészítette ki azt, mégis a teret nyert historikus gondolkodás jegyében ma mindenki a händeli eredetit játssza. A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában december 24-én, 26-án, 28-án és 30-án Mozart változatát hallhatja a közönség Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián előadásában, Nádasdy Ádám új magyar fordításával. A szcenírozott koncerten Kesselyák Gergely vezényel.

Munkácsy Győrben

Január 30-ig látható a győri Esterházy-palotában Pákh Imre Munkácsy-gyűjteménye. A kiállításon a korai képektől a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a művész minden korszaka megjelenik. Olyan emblematikus művek is láthatóak például, mint az Ásító inas egészalakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

Tabán a házban

Valódi időutazásnak ígérkezik a Random Trip december 30-i évzáró nagykoncertje: az improvizációs közösség a hetvenes évek zenei forradalmának közepébe repít el a közönséget. Vitáris Ivánt (Ivan and the Parazol), Zentai Márkot (Mörk), Bata Istvánt (Veni, Kéknyúl), Jász Andrást (Kéknyúl) és Delov Jávort olyan legendák segítik ebben, aki maga is aktív részesei voltak ennek a korszaknak. Solti János, minden idők legjobb hazai könnyűzenei dobosa és Karácsony János gitáros, a legendás LGT két oszlopos tagja mellett ezen az estén fellép a különleges hangú és sokoldalú énekesnő Lylith, akit a Parov Stelar Band slágereiből ismerhet a nagyközönség.