HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Szívleltár: E...

Szívleltár: Eszter jön, Sára jön, Juli marad

HIRDETÉS

Grecsó Krisztián 2014-ben megjelent regénye, a Megyek utánad a szerző önreflexiója, egy egyszerű dél-alföldi fiú, Daru gyerek- és fiatalkoráról mesél szerelmein keresztül, valamikor a rendszerváltás környékén. Személyes vallomás ez a leltár, mégis mindenkinek ismerős pillanatokról szól, az első flörtről, lopott csókokról, az első együttlétről, egymásra találásról és elvesztésről, megcsalatásról és megtartásról, titkokról és ki nem mondott érzésekről. A regényből, amelyet Bíró Bence adaptált színpadra, tavaly ősszel született előadás a szegedi Maszk Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a Füge együttműködésében, a szegedi Thealter Fesztivál felkérésére. Akkor csupán két alkalommal játszották a háromszereplős kamaradarabot a Régi Zsinagógában, de az Orlai Produkciónak köszönhetően mostantól a Jurányi Ház állandó műsorát képezi a Megyek utánad.

HIRDETÉS

In medias res lesz a néző részese Daru (Mészáros Béla) visszaemlékezéseinek: aktuális munkahelyén, egy könyvtárban találja magát szembe Julival (Kurta Niké), aki rögtön megbabonázza, neki kezdi el felfejteni élete korábbi mozzanatait, mindazokat a történéseket, amelyek azzá tették, aki itt és most. Dékány Barnabás rendezése a múlt és jelen összemosásával bontja ki a történetet, egy-egy szálnál hosszabb-rövidebb ideig elkalandozva.

Grecsó Krisztián: Milyen ország ez, milyen élet? | Magyar Hang

Az első randin tűnik fel Daru fiatalkori önmaga (Baki Dániel), és ahogy minden szerelem egymásra épül, úgy kelti életre Kurta Niké a Daru életét meghatározó lányokat. Lilivel eljön a kiűzetés a paradicsomból, Eszterrel az első nagy szerelem, a testiség érkezik el, de vele együtt a halál is. Hosszú csend és feldolgozhatatlan fájdalom után sodorja Daru elé a sors Grétát, de csak egy röpke pillanatra. Sárával együtt érkezik el a bűn és a megaláztatás, majd Adél személyes sorstragédiája akadályozza meg Daru boldogságát. Ebben az élethelyzetben tér vissza Gréta, aki kitaposott útra vezeti a fiút, a nyugodt, boldog élet ígéretével kecsegteti őt. Házasságuk azonban csak önáltatás, kudarcukat csak lassan ismerik be maguknak és egymásnak. Válásuk vezet vissza a jelenbe, ahol Juli várja Darut, talán mellette akár révbe is lehetne érni, de megválaszolatlan marad a kérdés: lehet tanulni az elkövetett hibákból?

Átrohanunk Daru életén, de az titok marad, hogy a vágyott szerelem tényleg elérkezik-e. „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam” – mondja ki Daru a saját igazságát. Dékány Barnabás rendezése – időn kívül helyezi Grecsó történetét – hibátlan kamaradarab, amelyben épp elég az az egy kanapé díszlet gyanánt, hisz a helyzet- és jellemkomikumokra épülő előadásban Daru univerzuma a színészek tökéletes összhangban lévő játéka nyomán válik láthatóvá.

Grecsó Krisztián–Bíró Bence: Megyek utánad. Rendező: Dékány Barnabás. Jurányi Ház

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/39. számában jelent meg, 2019. szeptember 27-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,795követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek