Nagyot zuhant a koncertek látogatottsága

Nagyot zuhant a koncertek látogatottsága

Koncert. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Nainoa Shizuru / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány előtti szint felére-harmadára zuhant vissza a koncertek látogatottsága – erről számoltak be a Szeretlek Magyarország oldalnak vidéki klubtulajdonosok. Bár tavaly nyár óta nem tiltják a tömegrendezvényeket, illetve a látogatószámot sem korlátozzák, de többek szerint a védettségi igazolványhoz kötöttség miatt még mindig sokan távol maradnak ezektől a rendezvényektől. Számos koncertet halasztanak még mindig emiatt, illetve amit megtartanak, ott is jelentős nézőszám-csökkenéssel kell számolni. Mások a növekvő esetszámok miatt nem mernek még mindig ilyen rendezvényekre menni, főleg az őszi-téli szezonban.

A mezőkövesdi Boomerang Biliárdszalon vezetője, Kovács Zoltán idézte fel a lapnak: ősszel egy olyan zenekarral nyitottak, amire a járvány előtt még 183-an váltottak jegyet, most viszont csak 52-en. A befogadóképesség 250 fő, és Beatricén vagy Deák Billen korábban rendszeresen összejött a telt ház, tavaly viszont többnyire csak ennek harmada. Kovács szerint a rockzenekedvelő fiatalok jó része ma sincs beoltva, illetve ha a nagyobb társaságból nincs mindenkinek kártyája, akkor már inkább mind kihagyják a rendezvényt. A klubnak az NKA Hangfoglaló Program pályázati pénzei miatt sikerült egyáltalán élő zenés programokat tartania. Kovács kifejtette, nyolc hónapig zárva voltak, a járulékokat ezalatt is fizetni kellett, összesen többmilliós mínusz jött össze.

A szombathelyi Végállomás Klub szervezője, Horváth Imre azt mondta, feleannyian mennek most koncertekre, mint a járvány előtt, az egyik rendezvényre pedig mindössze tizenketten váltottak jegyet. Pályázati támogatást a zenekari gázsikra sikerült szerezni, a rezsire és a bérleti díjra viszont csak egyetlen alkalommal. Horváth nem is tudja, túlélik-e a mostani válságot.

A soproni Hangár Music Garden és Búgócsiga Akusztik Garden üzemeltetője, Kovács Attila eközben kifejtette, tíz rendezvényből négy ötven százalékot hoz most nagyjából, négy pedig legfeljebb húsz-harmincat, és csak kettő van, ami nyolcvan százalékot. Sok koncertet le is mondtak inkább, ha nem az alacsony nézőszámért, akkor amiatt, mert valamelyik zenekari tag fertőzött lett. „Szerencsére majdnem mindenki kapott pályázati pénzt, aki jelentkezett. Nem sokat, de a minimális túlélésre ez is elég volt, enélkül a vidéki klubok 70 százaléka szinte biztosan bezárt volna” – jelentette ki Kovács. Ők is családi kölcsönökre szorultak, hogy fenn tudjanak maradni.

Békéscsabán meg is szűnt az élőzenés szórakozási lehetőség, alig két éves sikertörténet után a Narancs Klub bezárni kényszerült. Mézes Zsolt beszélt arról, hogy a klub korábban diszkóként üzemelt, 2018 után viszont az élőzene lett a fő profil, a 2019-es év pedig erősre is sikerült. Utána viszont akkora lett a bizonytalanság, hogy még maguk zártak be, mielőtt kötelező lett volna. A városi vagyonkezelő a lezárás idején sem engedte el a bérleti díjat, amit nem tudtak kigazdálkodni, így az önkormányzat felmondta a szerződést, „egyszerűen csak levágták a lakatot és a sajátjukat tették a helyére.”