Rekordszámú magyar animáció verseng Annecy-ban

Rekordszámú magyar animáció verseng Annecy-ban

Jelenet a Műanyag égbolt című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az” animációs fesztiválokon, de általában a filmes mustrákon is hosszú ideje nem volt példa arra, mint idén: rekordszámú magyar mű versenyez az Annecy-i Fesztiválon. A június 11-én kezdődő eseményen a fő versenyprogramban kapott helyet a Gauder Áron rendezte Kojot négy lelke, melyről korábban azt írtuk, hogy talán a humora teszi a leginkább szerethetővé. Gauderrel interjúztunk is, lapunknak többek közt elmondta: tisztában van vele, hogy az animációs filmkészítés egyet jelent a hosszútávfutással. 

A Műanyag égboltról múlt heti számunkban szintén kifejezetten színvonalas filmként írtunk. A Richard Linklater Kamera által homályosan című munkájához hasonló produkció posztapokaliptikus disztópia, olyasmi, amilyet itthon mostanában nemigen láthattunk. A film premierje egyébként az idei Berlinalén volt. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta filmje a Contrechamp szekció versenyében szerepel, ahogy Jankovics Marcell régóta dédelgetett projektje, a Toldi és a koprodukcióban készült bábanimáció, a Tomi, Polli és a Ház Szellem szintén. A rövidfilm-válogatásokban a Filmhu cikke szerint helyet kapott Buda Flóra Anna, Mira Kristóf Zénó és Tóth Luca rendezése is. Buda Flóráé egyébként versenyben lesz az idei Cannes-i Filmfesztiválon is. A 27 című mű a Boddah gyártásában, francia koprodukcióban készült. Tóth Lucától a 2016-os Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott Superbiát fogják vetíteni.

Az Annecy-i Fesztivál szervezői 112 ország 3370 nevezettjéből válogatták ki az idei versenyprogramot. Emlékezetes, Gauder korábbi filmjével, a Nyóckerrel 2005-ben szintén jól szerepelt Annecy-ban, Novák Erikkel közösen elnyerték a filmért a fesztivál fődíját, az Annecy Kristályt. A Kecskemétfilmnél készült Toldit most először láthatja majd nemzetközi közönség. Jankovics Marcell utolsó munkájáról annak idején azt írtuk: meglepő, hogy erre az animációra 2021-ig kellett várni.

A Tomi, Polli és a Ház Szelleme a cseh rendező, Filip Pošivač első nagyjátékfilmje. A vezető animátor Papp Károly Kása, a hangmester Lukács Péter Benjamin, a zeneszerző pedig Balázs Ádám volt. A magyar koproducer Osváth Gábor. A film készültét a Nemzeti Filmintézet is támogatta, és várhatóan idén decemberben kerül a mozikba.

A magyar animáció helyzetéről szóló múlt heti cikkünkben többek közt kifejtettük: „Számos rejtett gyöngyszem van, melyek akár rangos díjat is kaphatnak, mint Turai Balázstól az Amok, mégsem jutottak el elég emberhez. Az említett alkotó Kreif Zsuzsannával közös munkája, a Candide szintén az elmúlt évek egyik legjobbja. Érdemes aztán végigvenni Tóth Luca, Andrasev Nadja, Wunder Judit, Glaser Eszter, Buda Flóra, Hegyi Olivér, Debreczeni Zsuzsanna vagy Bucsi Réka munkásságát is. Rengeteg alkotót kihagytunk így is az ígéretes fiatal tehetségek közül, akik a MOME és a METU egyetemek képzésein fejlesztették tudásukat.”