Van, ahol már szombaton lehet mozizni

Van, ahol már szombaton lehet mozizni

Fotó: Unsplash/Felix Mooneeram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több vidéki mozi már csütörtökön megnyitotta kapuit, az Örs vezér terén található Sugár pedig szombattól várja a nézőket. Mindezt azok után, hogy kedden a Parlament megszavazta a veszélyhelyzet feloldását, az ezután közzétett rendeletből pedig kiderült: korlátozás nélkül lehet majd a filmszínházakat látogatni.

Kérdéses volt ugyanakkor, milyen premierekre lehet számítani, miután ez erőteljesen függ az amerikai bemutatóktól. A nyár nagy megmentőjeként például Christopher Nolan új időutazós thrillerjét, a Tenet-et várják, de időközben ezt is néhány nappal későbbre tették, így július legvégén érkezhet a mozikba. Ahogy pedig a Tenet premierje július 31-re került, úgy tolódott a többi bemutató: a Russell Crowe-fémjelezte Unhinged, a Godzilla vs. Kong és a Wonder Woman 1984 ugyancsak később jön. Utóbbit például augusztusra tervezték, most viszont várhatóan októbertől lesz látható. A magyar filmek közül az első friss premier a Lóth Balázs által rendezett Pesti balhé lehet majd. Az „őrült képrablós sztorinak” nevezett akció augusztus 13-án érkezik a vetítőtermekbe.

A mozik viszont nem terveznek július közepéig várni, már most nyitnak azok is, amelyek erőteljesebben építenek a hollywoodi blockbuster-kínálatra. Igaz, egyelőre olyan filmekkel, amelyek március közepén futottak: aki most végignéz a kínálaton, úgy érezheti, hibernálták az időt. Érdemes visszakeresni a korábbi évek márciusi, illetve júniusi moziműsorait: az artfilmeseknél esetleg találhatunk egy-két azonosságot, a nagyobbaknál már kevésbé.

A Sugár mozi, illetve a Mi Mozink hálózatához tartozó Lurdy, Eurocenter és tatabányai Vértes Center is nyit a hétvégén, egyelőre a korábbi kínálatra építve. Viszont olcsóbb jegyeket kínálva: a Sugár Moziünnepet tart, minden filmre 790 Ft-ért lehet jegyet váltani. Megtekinthető többek között A láthatatlan ember, a Jetikölyök, a Lassie hazatér, a Ragadozó madarak és az animációs Addams Family – A galád család is.

A nézők korlátozás nélkül érkezhetnek, nem kell maszkot és kesztyűt viselni, lehet szabadon fogyasztani a vetítések alatt.

A Budapest Filmhez tartozó fővárosi mozik jövő hét csütörtökön nyitnak, hétfőtől lesz elérhető a program, valamint a jegyvásárlás. Az időközben elindított Távmozit sem szüntetik meg, viszont újfajta vetítésrendre váltanak: napi egy filmet lehet látni, a hétfő pedig szünnap lesz. A távmozi néhány filmet „premier előtt” vetített már, de ahogy korábban megtudhattuk, ezeknek terveznek rendes, mozis bemutatót is, így várható A láthatatlanok és az online néhányszor már leadott Corpus Christi műsorra tűzése is. Június 25-től tehát újra lehet a Toldiba, a Puskinba, a Művészbe, a Kinóba, a Tabánba és a Corvinba menni.

Szintén jövő csütörtökön nyit a fővárosi Cirko-Gejzír, az első műsorhéten az év elején vetített filmeket adva. Ez olyanokat jelent, mint a Szex és pszichoanalízis, a Világpolgárok, illetve az Isten létezik, és Petrunijának hívják. „A mozi számára továbbra is nagyon fontos a biztonság, ezért a Cirko-Gejzír munkatársai maszkban fogadják majd a közönséget, lesz kézfertőtlenítő, rendszeres fertőtlenítő takarítás, illetve a mozi légkondicionáló berendezése is kintről fújja be a friss levegőt” – írta közleményében a Cirko. (A mozis munkatársak számára egyébként nem kötelező előírás a maszkviselet, a vetítőhelyek egyénileg döntenek erről.)

A Cinema City marketingigazgatója, Buda Andrea nemrég arról nyilatkozott: július elején, feltehetőleg 2-án vagy 9-én nyitnak majd.

Szintén újra várja az érdeklődőket a nyergesújfalui 10's Mozi, a szolnoki TISZApART Mozi, a Kultik Szarvasi Mozi és a Pólus Mozi. Utóbbi száz napos szünetet követően, június 26-án nyit ki.

A korlátozások március közepi elrendelésekor voltak, akik rögtön bezártak, mások azon a hétvégén, amikor még száz fő alatt lehetett vendégeket fogadni, nyitva tartottak. Utóbbiak közé tartozott a Cinema City, amely most láthatóan – a premierek szükségessége miatt – másoknál később áll üzembe. Az Art+ nyitásáról egyelőre nincs információ, ahogy Facebook-oldalán a klasszikusokra szakosodott Bem mozi sem tájékoztatott még.

A UIP-Duna Film időközben kitűzte bemutatói dátumát: a Pont az a dal című zenés filmet július 30-án, a Staten Island királyát augusztus 6-án, a SpongyaBob: Spongya szökésben című produkciót pedig augusztus 13-án küldik mozikba.

Szintén közzétették, hogy a korábban halasztott Friss Hús Rövidfilm-fesztivált szeptember 10. és 16. között tartják majd a Toldi moziban.