„Kádár Jánosban megtalálta élete sokadik, egyben legmeghatározóbb apafiguráját”

„Kádár Jánosban megtalálta élete sokadik, egyben legmeghatározóbb apafiguráját”

Biszku Béla (balra) Budapesten 1961-ben, a május 1-jei felvonuláson (Forrás: Fortepan)

Biszku Béla kora ifjúsága óta végig apafiguráktól függött, egyik legmeghatározóbb volt Kádár János – többek között erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Krahulcsán Zsolt tudományos kutató, akinek a közelmúltban jelent meg a Jaffa Kiadónál monográfiája a súlyos bűnei miatt 2015-ben elítélt egykori belügyminiszterről és pártvezetőről. Az önálló kritikai szemlélet szerinte ezért sem alakulhatott ki nála normális módon.

Kádár János és Biszku Béla viszonya kapcsán arról beszélt, hogy előbbi jóval szélesebb látókörű ember volt, aki észre tudta venni a nagyobb összefüggéseket és profi hatalomgyakorló volt. Végig ez határozta meg a kapcsolatukat. Kétségtelen, hogy Biszku is tudott jól helyezkedni, ha az érdeke úgy kívánta, helyezkedett is, de messze nem volt egy súlycsoportban a párt első titkárával, aki viszont talán ezért is, hosszú időn át megbízott benne, és a helyettesévé tette. Igaz, a bizalom 1978-ra, Biszku kényszernyugdíjazásának idejére elfogyott.

Szóba került az is, hogy Biszku Bélától távol állt a belátás és a bűntudat. A legjobb tudomása szerint a megbánás halvány jelét sem mutatta.

• Szürke, opportunista funkcionárius, primitív, szűk látókörű ember – az 1945-ben apparátusi karrierjét megkezdő Biszku Bélát sokszor emlegetik így a visszaemlékezők. Mennyire reális ez a kép?
• A jellegtelen középkáder 1956 után egészen váratlanul kiemelkedett, és rendkívül gyors karriert csinált. Minek köszönhető ez?
• Mennyire határozták meg az apafigurák Biszku életét?
• Mennyire volt szilárd Kádár János és Biszku Béla kapcsolata?
• Biszku Béla a korrupciótól óvta a rendszert. Ő maga mentes volt a korrupciótól? Hogyan élt a párt második embere?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!