Jogi zűrzavar a Debrecenbe tervezett kínai akkugyár engedélyei körül

Jogi zűrzavar a Debrecenbe tervezett kínai akkugyár engedélyei körül

Tüntetők a debreceni gyárhoz vezető úton 2023. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Miközben nagy erőkkel zajlik a CATL kínai akkumulátorgyártó debreceni üzemének mélyalapozása, környezethasználati engedélye „támadás alatt áll”, katasztrófavédelmi engedélye pedig már nincs. Utóbbival azért nem rendelkezik, mert a Kúria – megváltoztatva a Debreceni Törvényszék ítéletét – megsemmisítette a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kiadott engedélyt.

A katasztrófavédelmi engedélyt egy debreceni magánszemély, Horváth Nándor László támadta meg. Mint arról beszámoltunk, a férfi a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) iparbiztonsági jelentésének megismerhetőségén talált fogást. Történt ugyanis, hogy a katasztrófavédelem első körben hiányosnak vélte a CATL által a hatóságnak benyújtott biztonsági jelentést. Ezért készült egy kiegészítés, azt azonban nem függesztették ki, csak a 2023 januárjában tartott közmeghallgatáson ismertette a beruházó képviselője. A fórumon bekiabálásokkal többször belefojtották a szót. A lényeg: aki nem vett részt a fórumon, annak nem volt lehetősége megismerni.

• Hogyan jutott a CATL katasztrófavédelmi engedélye a Kúriáig?
• Miként értékeli Horváth Nándor László a bírói fórum döntését?
• Milyen helyzet fennállása esetén lehet közmeghallgatás Schiffer András ügyvéd véleménye szerint?
• Miként értékelte a beruházó a megismételt eljárásra vonatkozó kúriai döntést?
• Milyen fejlemények történtek a környezethasználati engedélyt érintően?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!