A debreceni alvilág és a hatóságok összefonódásaiba enged bepillantást Kicsi ügye

A debreceni alvilág és a hatóságok összefonódásaiba enged bepillantást Kicsi ügye

Látogatás a koronatanúnál (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

A debreceni alvilágban 2014 és 2016 között sok mindent el lehetett intézni egy befolyásos ügyész, NAV-vezetők és jó nevű ügyvédek segítségével az ügyészség szerint: az előzetesből való gyors szabadulásért például 10 millió forintot kellett fizetni, az ügyek kedvezőbb elbírálását 3–5 millió forinttal lehetett elősegíteni. A korrupciós botrány bírósági eljárása Győrben zajlik, és bepillantást enged az alvilág és a nyomozó hatóságok összefonódásaiba.

B.-nek azért kellett az egyik szobában elbújva várakoznia, mert Kicsi mindig óvatoskodott: közvetítőkön keresztül kommunikált, az „ügyfelekkel” csak konspirált helyzetben találkozott, és pénzhez sem nyúlt. Nem mondták ki, de egyértelmű volt: ő – azaz Kicsi, polgári nevén dr. T. – a főnök. B. azért vállalta a megalázó bújócskát a szobában, mert meg akart győződni arról, hogy Kicsi valóban olyan nagy hatalmú, befolyásos figura, mint amilyennek mondták. Korábban már segített B.-nek megúszni egy eljárást. De akkor még „fillérekben” játszottak: 5 millió forintért cserébe vásárolt tőle „regényt”. Vagyis egy történetet, egy bejelentést tele adatokkal egy simlis vállalatról, amely révén ő maga kedvezőbb színben tűnhet fel az adóhatóság előtt, sőt: elutasítják a vele szembeni feljelentést.

De ezúttal nem vacak 5 millióról szólt az üzlet. Merthogy dr. T. – így a koronatanú – rajta keresztül üzente meg B.-nek: a NAV látókörében van. Ám 30 millió forintért közben tud járni az érdekében: előre szól a személyét és cégeit érintő lehallgatásokról, ellenőrzésekről, feljelentésről. Mivel már nem aprópénzről szólt az ajánlat, B. találkozni akart a rejtőzködő Kicsivel. B. és Kicsi konspirált találkozójára egy közös ismerős, Cs. – a későbbi koronatanú – elegáns debreceni házában került sor. Kicsit ezúttal is sofőr hozta. „T. bement a medencébe. Sötét volt, világítást nem kapcsoltunk. Így érkezett meg B. is a medencébe, és bizonyosodott meg arról, hogy hivatalos személlyel beszél. Mindent hallottam.” 

• Hogy nézett ki a háta mögött Kicsiként emlegetett dr. T. kettős élete?
• Mennyire pénzre tett szert a T. által vezetett kör az ügyészség szerint?
• Mennyi pénzért vehettek komplett lehallgatás- és cégfigyelést a hatóságoktól?
• Mennyi pénzért intézhették el, hogy a drogkereskedők hamar szabaduljanak? 
• Hogyan bukott meg dr. T. és társai?