A kormány klímabűncselekményt követ el a gázerőművek építésével

A kormány klímabűncselekményt követ el a gázerőművek építésével

A mátrai erőmű Visontán (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

A jórészt import földgáz segítségével megtermelt többletáram várhatóan nagyon drága lesz, és aligha lesz versenyképes a piacon beszerezhető villamos energiával, főleg, ha a mindenhol rohamos ütemben épülő naperőművekre gondolunk – mondta lapunknak Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse Orbán Viktor nemrég tett kijelentése kapcsán.

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 9-ei gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy új gázerőműveket fogunk építeni a nagy ipari központok energiaszükségletének kiszolgálására. A kormány három, összesen mintegy 1600 megawattnyi gázerőművet építene 2028-ig: kettőt Tiszaújvárosban, egyet pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek eladott, majd jókora felárral visszavásárolt mátrai erőműben. Az MVM-csoport a napokban már be is jelentette, hogy nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves megyei helyszíneken. Ezzel egyébként eldőlni látszik, hogy állami pénzből finanszírozzák a projektet.

• Miért megy szembe a kormány a 2019-es Nemzeti energiastratégiában lefektetett elvekkel a kormány?
• Megéri-e százmilliárdokat költeni gázerőművekre?
• Miben áll a magyar kormány által elkövetett klímabűncselekmény?

A teljes cikket a Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!