A Libri-képlet

A Libri-képlet

Orbán Balázs politikai igazgató (Fotó: Orbán Balázs Facebook-oldala)

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) nevű szervezet megvette a Libri könyváruházláncot. Most sokan találgatják, mi lészen ezen fejlemény következménye. Ne feledjük, az MCC Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója (ez a legröhejesebb titulus a világon) felségterülete, ami nem jelenti azt, hogy saját jogon vagy saját ötletelésből, főnöki hozzájárulás nélkül lépett volna. Személy szerint nagyjából fogadni merek rá, mi fog történni. Nem azért, mert annyira okos vagyok, hanem mert ugyanaz fog történni, mint a Fidesz-rezsimben eddig is rendre.

Orbán Viktor „államférfiúi zsenialitása” egyszerű srófra jár: megszerezni, bezsákolni, hazavinni mindörökre. Ha nem lehet, akkor is legalább még két ciklusra egy esetleg elvesző választás után. Ennek a logikának a menetrendje a következő: ha nem lehet közvetlenül birtokba jutni, akkor előbb az államnak kijátszani, utána pedig privatizálni. Amennyire lehetséges, közpénzből kell finanszírozni a szerzési folyamatokat, aminek a lényege: olcsón venni, drágán eladni. A trükk abban van, hogy Orbánék állnak a pult mindkét oldalán, ráadásul amikor államot alakítanak a színjátékban, akkor nem a saját pénzüket költik, hanem a magyar népét.

Lássunk néhány példát. Mostanra Orbánéké a második legnagyobb bank – eredetileg részint külföldi tulajdonban volt, részint a takarékszövetkezetek tulajdonosainak a kezében. Mindenkit ki lehetett vásárolni. A külföldi erős volt, őt kifizették közpénzből. A hazai kistulajdonos gyenge, őt csöndben kisemmizték.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 23-án megjelent, 2023/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!