„Drága Viktor bácsi, ennek itt a vége”

„Drága Viktor bácsi, ennek itt a vége”

Tüntetés a Belügyminisztérium előtt (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nappal Magyar Péter demonstrációja után az Országos Közös Akarat (OKA) szervezésében is tüntetés zajlott a Belügyminisztériumnál. Szilágyi Kitty az OKA aktivistája azt bírálta, hogy a kormány az Országgyűlés népjóléti bizottságban leszavazta a szakemberek javaslatait a gyermekvédelem megújítására. – A feladás nem opció – mondta, kiemelve, hogy tovább fognak küzdeni, hogy a legkiszolgáltatottabbak hangját képviseljék. Azt hangsúlyozta, hogy látszatintézkedések helyett valódi védelemre és gondoskodásra lenne szükség.

Elhangzott még a színpadról számos bírálat a jelenlegi rendszerrel szemben, például, hogy a csecsemőotthonokban 250 százalékos a kihasználtság, sokan 3 éves korukig a kórházi folyosón cseperednek. Ez pedig a civilek szerint valójában gyermekbántalmazás.

Kiss Gergő, Egységes Diákfront képviseletében arról beszélt, biztossá vált, hogy ez egy bántalmazó kormány, nem számíthatunk rájuk, pedig azt lehetett hinni, hogy a botránysorozat után valami változik. – Drága Viktor bácsi, ennek itt a vége, vagy azt is mondhatnám, takarodj el! – fogalmazott, egyben ígéretet tett, hogy a diákok tovább küzdenek, náluk alapvető a szolidaritás.

A Belügyminisztériumtól később a tüntetők felmentek a Sándor-palotához, ahol felállítottak egy „Országsátrat”. Ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a Magyarországon élő gyerekek érdekében nemzeti minimumban kell megállapodni. Igazi, tényleges gyermekvédelmet, gyermekközpontú költségvetést követeltek, a gyerekeknek szóló ismertető anyagok elkészítésébe pedig független szakmai és civil szervezetek bevonását sürgették.