A rendeleti kormányzás ópiuma

A rendeleti kormányzás ópiuma

Kormányülés 2021. május 19-én (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Beleszeretett az Orbán-kormány abba a helyzetbe, hogy a parlament megkérdezése nélkül egészíthet ki a parlament által megalkotott törvényeket, vagy változtathatja meg őket. Még az alaptörvényt is módosították annak érdekében, hogy a kormány az orosz–ukrán háborúra hivatkozással veszélyhelyzetet hirdessen ki. És ha már megkapta ezt a nagyobb hatalommal járó lehetőséget, használta is: saját tetszése szerint rendeletben korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát, belenyúlt a villamosenergia-piacba, de jutott energiája – többek között – a pilóta nélküli járművek, a felszámolási eljárás, a telekalakítás, a híres-hírhedt környezetvédelmi hatósági szerződés, a földek elővásárlási joga, a víziközművek, a közbeszerzések, a kis- és középvállalkozások, a szociális hozzájárulási adó, a kórházak egyes ingatlanüzemeltetése joganyagának kiegészítésére, megváltoztatására is. A szomszédban zajló háború ürügyén a végrehajtó hatalom számos olyan életviszony szabályozását ragadta magához, amelyek nem honvédelmi-harcászati természetűek, vagyis nincs közük a háborúhoz, de ettől még számos vállalkozás, jogi személy és természetes személy életét, körülményeit érintik. A Wolter Kuwer számítása szerint a kormány 2022-ben 267 veszélyhelyzeti kormányrendeletet alkotott meg, ez a szám az összes jogszabály 18,5, a kormányrendeletek 41,9 százalékát alkotta.

A NER politikai elitje már a migrációs válsághelyzeti kormányzás 2016-os, illetve a járványügyi veszélyhelyzet 2020-as elkezdése előtt is a kormány akaratát engedelmesen megszavazó szervezetként tekintett az Országgyűlésre. A háborús veszélyhelyzet 2022-es bevezetése óta tovább romlott a helyzet a törvényhozás kárára, azaz nőtt a kormány hatalma a nép által megválasztott törvényhozással szemben. Alkothat bármilyen törvényt a parlament, egyáltalán nem lehet abban biztos, hogy a kormány azt változatlanul hagyja.

• Miért tűrik a fideszes képviselők, hogy a kormány döntsön midnenről?
• Mi mutatja, hogy igencsak ráférne a szigorúbb felügyelet a kormányra?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/42. számában találja. Vegye meg október 26-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!