„A szociális rendszer már összeomlott”

„A szociális rendszer már összeomlott”

Falu Hevesben (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Pillanatképek a magyar gyermekvédelem helyzetéről. Vidéki gyámhivatal, valahol Magyarországon. Riasztás érkezik a gyermekjóléti központtól molesztálás gyanúja miatt. A településen a gyámhatóságot egyetlen ügyintéző képviseli – ott ül ezer éve, ismer mindenkit. A beérkezett jelzésre hónapokkal később reagál, álláspontja szerint semmi szabálytalan nem történt, meg is szünteti az eljárást. Miért olyan biztos az igazában? Hát, mert ismeri régről a bepanaszoltat, jó ember az, effélét biztosan nem követne el.

„A gyermekekre leselkedő legnagyobb veszély a genderpropaganda” – harsogják állami forrásból. A fiataloknak működtetett telefonos segélyszolgálat adatai azonban mást mutatnak: a legtöbb szenvedést a gyerekeknek családtagjaik okozzák. Az átlagot tekintve naponta 2-3 esetben fut be kétségbeesett segélykérés szexuális bántalmazás miatt. Rengetegen panaszkodnak verésre, érzelmi, verbális bántalmazásra is, meredeken emelkedik az önsértés, az öngyilkossági esetek száma. Ezek a gyerekek szüleikben nem bíznak, nincs olyan tanár, segítő a közelükben, akihez fordulhatnának.

Cikksorozatunk újabb részében azt járjuk körül, milyen segítséget nyújt az állam a gyermekvédelmi alapellátás keretében. Mit tesz, hogy a gyerekek családban maradhassanak, ne kerüljenek be a szakellátásba, vagyis nevelőszülőkhöz, gyermekotthonokba?

• Mit tapasztal a gyermekjóléti központ szakembere, melyek a rendszer legnagyobb hiányosságai?
• Mire panaszkodnak a lelkisegély-szolgálatoknál jelentkező fiatalok, mitől szenvednek leginkább?
• 
Miért álságos, sőt tragikus a kormány hivatkozása, miszerint a gyerekek felvilágosítása a szülők kiváltsága?
• 
Hogyan függ össze a mélyszegénység, az alkoholizmus, a függőségek elhanyagolása a gyermekvédelem egyre reménytelenebb helyzetével? 
• 
Mi az oka annak, hogy ha egy fiatal eljut odáig, hogy segítséget kérjen, mégsem jut szakszerű ellátáshoz?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!