A Városháza raktártól padlásig

A Városháza raktártól padlásig

A Városháza épülete (Fotó: András Zalán)

Önkormányzati, hivatali működésre nem éppen ideális – ebben alapvetően konszenzus van a Budapest belvárosában 53 ezer négyzetméteren elterülő Városháza épületével kapcsolatban. Miután az elmúlt időszakban már külön ügy lett belőle – Városháza-ügy –, és az épület tervezett vagy nem tervezett eladása került fókuszba, Budapest főépítészének idegenvezetése mellett bejártuk a hivatalnak helyt adó ingatlant.

Sétánk egyik első helyszíne a díszterem alatti földszinti helyiség volt. Barokk boltívek körben, a megkapó látvány azonban gyorsan szertefoszlik, amint tekintetünket már nem felfelé, hanem előre irányítjuk. Fémállványzatok hosszú sorokban, azokon pedig szinte minden, amire az irodákban szükség lehet: tollak, füzetek, kávéfőzők, sőt még szőnyegek is, hol dobozokban, hol kötegekben, hol csak úgy, magukban. Nem véletlen a késő barokk díszítés, ez a helyiség ugyanis egy nagy templomnak szánt csarnok alsó szakasza, a felette lévő díszterem is értelemszerűen hozzá tartozott.

• Hogyan néznek ki a folyosók?
• Ki kell-e fűteni a hatalmas tereket?
• Milyen hasznosítási tervek vannak?

A teljes riportot – benne sok fotóval – a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!