Álmos Péter: Erőt demonstrált a hatalom

Álmos Péter: Erőt demonstrált a hatalom

A vásárosnaményi mentőállomás (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

A kormányzat üdvözölné, ha a miénktől eltérő kamarai vezetéssel számolhatna – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jelenlegi vezetésének elnökjelöltje a kamaránál hétvégén esedékes tisztújítás után. Felidézte, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása elleni küzdelmüket és úgy fogalmazott, hogy a kormányzati intézkedések az ellátás szűkítését eredményezik, ami szöges ellentétben áll a céljaikkal. –  Akadály voltunk ennek véghezvitelében, a kormány erre válaszul erőt demonstrált – tűzte hozzá.

A kamarai tisztújításon egyébként két igen markánsan eltérő szemlélet mérkőzik meg. Az elnökjelölt szavai szerint a jelenlegi elnökség által képviselt irány fundamentuma, hogy a kamarát erős szakmai koncepció mentén, politikától független szervezetként kell megtartani, amely kiáll az orvosok autonómiája mellett. – Kihívóink irányultságáról, szemléletéről szintén alapos képünk lehet: olyan emberek neve tűnik fel, akik Éger István elnökségének idejéből ismerősek. Láthattuk, hogy más hatékonysággal képviselik az orvostársadalmat, illetve hogyan viszonyulnak a mindenkori kormányzathoz – fejtette ki, utalva az elnöki posztért ringbeszálló, a korábbi elnökségi ciklusokban fontos pozíciókat betöltő Kozma Gáborra.

• Miként hatott a MOK vezetésére, hogy a hatalom kiüresítette a kamara jogköreit?
• Ennek fényében hogyan ítéli meg a MOK által hirdetett nyomásgyakorlást?
• Mi a tétje a szombati kamarai választásoknak?
• Szerinte a mostani elnökség kihívói kormányzati befolyás alatt állnak-e?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!