Angela Merkel szerepét átvéve próbálkozik Emmanuel Macron

Angela Merkel szerepét átvéve próbálkozik Emmanuel Macron

Menekülők épp egy megsemmisített híd maradványain próbálnak átkelni az ostromlott Irpiny városában (Fotó: Reuters/Marko Djurica)

Nem mondott le a béketeremtésről Emmanuel Macron. A francia elnök a háború kirobbanása óta többször is felhívta Vlagyimir Putyint, legutóbb a német kancellárral közösen próbálták rábírni legalább a tűzszünetre. Moszkva elutasította a kérést, ám nyitva hagyta a tárgyalások lehetőségét. A háború elhúzódása egyébként nemcsak Oroszország, hanem Európa gazdaságát is a mélybe lökné.

Azonnali tűzszünetre és a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésére szólította fel Vlagyimir Putyint Olaf Scholz német kancellár és Macron francia elnök az orosz elnökkel a hét végén folytatott, 75 perces telefonbeszélgetésben. A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint a beszélgetés középpontjában humanitárius kérdések álltak, Putyin pedig részletesen tájékoztatta partnereit az orosz–ukrán tárgyalásokról. Ám csupán arról állapodtak meg, hogy fenntartják a kapcsolatot.

Az orosz kollégájával a háború kitörése óta is rendszeresen tárgyaló Macronnak illúziói nem lehettek.

• Miként próbálja átvenni Macron Angela Merkel helyét?
• Milyen története van a francia-orosz kapcsolatoknak?
• Miért számít Macronnak kifejezetten, hogy miként tud helytállni ebben a helyzetben?

A teljes cikket a Magyar Hang március 18-án megjelent, 2022/12. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!