Kegyelmi ügy: kiáll-e szövetségesei mellett Gulyás Gergely?

Kegyelmi ügy: kiáll-e szövetségesei mellett Gulyás Gergely?

Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (b) a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadásán a Ráday utcában 2022. október 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Néhány órával Magyar Péter partizános szerepelését követően – amikor is egy sor keményen kormánykritikus történettel lepte meg a nagyérdeműt – rövid szöveg jelent meg Varga Judit egykori férjének Facebook-falán. Az üzenet nem maradt ott sokáig. Szerzője egy vezető beosztású magyar diplomata, a szöveg pedig egyszerűen csak ennyi volt: „Köszönöm, Péter!” Miután utolértük az egyik európai országban külszolgálatát teljesítő illetőt, hogy megkérdezzük, mégis mit köszönt meg, a diplomata kisebb sokkot kapott, mert mindaddig azt hitte, magánüzenetet küldött a NER-rel szembeszegülő Magyar Péternek.

Családban marad

A helyzet alaposabb megértéséhez érdemes megismerni az érintettek – itt elsősorban Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán, Gulyás Gergely és a köréjük szerveződők – emberi viszonyait. A Novák Katalin és Balog Zoltán közötti szoros kapcsolat köztudott, maga a püspök is utalt rá kedden, miután a kora esti órákban közzétett videóüzenetében bejelentette, a református vezetők 86 százaléka szimpátiát szavazott neki, így nem mond le sem a zsinat éléről, sem a dunamelléki egyházkerület vezetéséről. Beszédében elmondta, egyetértett azzal, hogy a bicskei pedofil iskolaigazgató bűnsegédje, K. Endre kegyelmet kapjon. – Tévedtem és hibáztam, akitől bocsánatot kellett kérnem, attól bocsánatot kértem – fogalmazott, hozzátéve, hogy ő döntést nem hozott, a pedofília elutasítása pedig nem képezi vita tárgyát. Mint kifejtette, nem azért kell bocsánatot kérnie, mert valakinek a kegyelmét támogatta, hanem azért, mert ez az egyházának kárt okozott. – Arról, hogy ennek milyen következménye legyen az egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott tisztségviselőink – szögezte le. A döntéseket a köztársasági elnök hozza, most is így volt, és vállalta a felelősséget, azt pedig tiszteletben tartja, ahogyan ezt lezárta – fogalmazott, utalva Novák Katalin lemondására.

Fontos itt emlékeztetni arra, hogy nemcsak Novák Katalint emlegetik Balog mentoráltjaként, hanem Gulyás Gergely kancelláriaminisztert is, aki amolyan atyai jó barátjaként tekint a püspökre. Erős politikai szövetségesek ők, akik szívesen néznek focimeccset is, vagy énekelnek református zsoltárokat együtt.

• Kiáll-e szövetségesei mellett Gulyás Gergely?
• Mi utal arra, hogy Balog Zoltán csak időt nyert?
• Mi a háttérben meghúzódó Lévai-szál?
• Mit tenne Ésik Sándor az ellenzék helyében?
• Miért lehet jelentős az influenszerek péntekei tüntetése?
• Hogy reagált a történtekre Balog közeli hozzátartozója?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 22-ig kapható 2024/7. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!