Balsai Móni: Dühít a megosztottság

Balsai Móni: Dühít a megosztottság

Balsai Móni (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nem értem a megosztottságokat, dühítenek – mondja interjúnkban Balsai Móni, aki a héten bemutatkozó Az ügynök halála egyik főszerepét játssza a Centrál Színházban. Beszélgettünk az HBO-s magyar gyártás leállásáról és a Tündérkertről is.

– Február 24-én mutatják be Az ügynök halálát a Centrál Színházban. Mennyire és miben érzi aktuálisnak a darabot?
– Amikor meghallottam, hogy Alföldi Róbert ezzel a darabbal készül, nekem is ez volt az első kérdésem: mi az, amit ma mondani tudunk ezzel? Robi viszont fiatalított a szereplőkön. Eredetileg egy hetven felé járó férfi és az ő családjának története ez. Mi inkább arról a helyzetről beszélünk, amikor egy ember megteremtett valamit az életében, és elgondolkozik azon, mit kezdjen magával. Az életközepi válság lényeges itt. Mi legyen, miután a gyerekek kirepültek? Szülőként mire tanította őket, mi lett belőlük? Mit tudott az apa a szigorú, kockás, erőteljes gondolatai mentén továbbadni? Durva helyzet, mert egy erősen abuzáló családfőről van szó. Hogyan tud mellette működni az általam alakított feleség? Ez is fontos lesz.

– Közben az is koronként változik, kit tekintünk idősnek vagy középkorúnak. A dráma születése idején egy átlagos ötvenes már nagyszülő lehetett. Ma ez jóval kevésbé van így.
– Tényleg kitolódott minden. Közben erről is szól a darab, hogy ötven felett mennyire nehéz sokaknak. Mostanában én is rengeteg újságcikkben, podcastben futottam a témába. Miért gondoljuk azt, hogy megáll az élet? Ötven fölött ma nagyon is a dolgok kellős közepében vagyunk. De mégis ugyanúgy ott a probléma, hogy ha jönnek a fiatalok, akkor az ember mire lesz jó. Milyen pozícióba kerül utána? Hová mész dolgozni, ha ebben a szakmában már nem állod meg a helyed? Érsz-e annyit, hogy bármit is követelhetnél az élettől? Hiszen Willy Loman követelne.

• A megosztottságokat hogyan tudja kezelni?
• Miként éli meg mindazt, ami a nyilvánossággal jár?
• Van-e benne aggodalom, hogy szerepet vállaljon-e bizonyos produkciókban?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!